EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Temes clau

Wert reitera l’obligació d’aplicar la LOMCE a totes les autonomies

El Ministre reconeix desacords ideològics
By , on 18 de setembre de 2014

wert

El ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha reiterat que Catalunya ha de complir amb la legislació estatal mentre no es pronunciï el Tribunal Constitucional sobre els recursos d’incostitucionalitatpresentat contra la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE). El Ministre ha afirmat que, de no aplicar la LOMCE als cursos corresponents, es podria considerar que el Govern català que envaeix competències.

En la primera roda de premsa després de l’estiu, en la qual ha presentat el document ‘Dades i Xifres del curs 2014-2015′, el Ministre d’Educació ha insistit en que Catalunya i la resta d’autonomies han d’aplicar la LOMCE en els cursos corresponents. Tanmateix, Wert ha assegurat que el seu departament encara no té informació sobre el nombre de famílies que han sol•licitat una plaça en un centre escolar privat per estudiar en castellà, com permet la nova normativa educativa.

“Diuen que existeix invasió competencial. Tenen un camí perquè sigui l’intèrpret suprem de la Constitució, el Tribunal Constitucional, el que determini si hi ha hagut o no invasió competencial, però, fins llavors, cal complir la legislació estatal”.

No obstant això, el ministre d’Educació ha afirmat que espera que “l’esperit de cooperació” sigui compartit per ambdós administracions educatives “del signe que siguin”; però alhora ha advertit que no es pot “entrar en polèmica” a les esquenes dels estudiants perquè és aquest col•lectiu el més afectat per lesdiscrepàncies entre les administracions. “Cal evitar que aquests perjudicis puguin produir-se” i afectar als estudiants, ha alertat el titular d’Educació.

Wert ha afirmat que si bé entén que hi hagi “desacord de base ideològica” sobre alguns aspectes del funcionament del sistema educatiu, també sosté que cadascuna de les administracions, estatal i autonòmiques, han de respectar les competències de l’altra. “Per part d’aquest ministeri no existeix la menor voluntat d’activar polèmiques en una competència que ha d’exercir-se de forma compartida”, ha sentenciat.

La llei afecta a totes les comunitats autònomes
Tot i l’estirada d’orelles al Govern català pel que podria desenvolupar en una invasió de competències estatal, el ministre ha diferenciat entre les iniciatives pròpies de les autonomies alhora de perfilar la reforma; no pas de “minimitzar” la LOMCE con defensen alguns Governs autonòmics. En aquest sentit, elpes horari o la inclusió de matèries específiques són decisions autonòmiques que perfilen cada sistema educatiu en funció de les seves necessitats però sempre respectant la competència de l’Administració General de l’Estat.

“Em poden semblar (les primeres) més o menys encertades per millorar la situació educativa, però no opinaré mai sobre elles”, ha explicat el titular d’Educació durant la roda de premsa. També ha aprofitat aquesta primera trobada després de l’estiu per matisar que les declaracions que es refereixen a minimitzar la LOMCE les inclou en l’espai de la “retòrica política”, més que del de l’administració educativa.

Per a Wert no és una qüestió de “maximitzar o minimitzar” la reforma educativa, sinó d’un contingut normatiu que totes les administracions han d’aplicar i ha asseverat que parteix de la “hipòtesi” que “totes” les comunitats autònomes faran aplicar la normativa en els cursos corresponents. “Que ho apliquin ambmés o menys entusiasme, és una dimensió en la qual no vaig a entrar”, ha conclòs el ministre d’Educació.

El castellà com a llengua vehicular
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat a tres escoles de la província de Tarragona a impartir el 25% de les classes en llengua castellana degut a la sol•licitud de tres dels alumnes matriculats;quelcom que recull la LOMCE. El centre Voramar, ubicat a la província de Tarragona encara no ha rebut l’acte, però també un dels seus estudiants matriculats ha demanat judicialment l’ensenyament en castellà.

Els centres afectats iniciaran ara el seu procediment judicial en contra de la sentència del TSJC, segons han explicat fonts de la Conselleria d’Ensenyament. Tanmateix, els directors de les escoles Cèsar August de Tarragona, Voramar de Salou i Els Cossetans de Cunit, tots ells centres públics, han rebut aquesta setmana la notificació i estan a l’espera de la interlocutòria del tribunal, ha publicat aquest dimecres el ‘Diari de Tarragona’.

Fonts de la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat han explicat que aquests tres casos formen part dels 24 casos inicials que van demanar judicialment el castellà com a llengua vehicular en l’ensenyament i que ara hauran de seguir el seu procediment judicial i que la seva notificació no vol dir que a l’inici de curs dilluns que ve s’apliqui el 25% de classes en llengua castellana en els centres que recull la sentència del TSJC.

Imatge: Uned

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Wert reitera l’obligació d’aplicar la LOMCE a totes les autonomies”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio