EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Temes clau

Parlar de sexualitat amb els nens

By , on 5 de març de 2013
Nadó

Quan sigui més gran, la petita Madeline voldrà saber d'on venen els nens

Parlar amb els més petits sobre sexualitat és un tema difícil i delicat. I és que cada vegada més, experts pedagogs i psicòlegs critiquen la poca educació sexual que tenen els nens, perquè no es produeixen gaires converses entre pares i fills. Sembla impossible que avui dia la sexualitat sigui un tema tabú entre pares i fills, quan forma part del dia a dia de la nostra societat i és present en tots els mitjans de comunicació. Els menors acaben informant-se a través de l’escola, els companys i per Internet, però sovint són dades poc satisfactòries per les seves necessitats, necessiten l’ajuda paterna per canalitzar els seus dubtes i preocupacions.

Per facilitar els pares a superar el moment en què el seu fill o filla els hi demana d’on venen els nens, la psicòloga Montse Domenech ha publicat ‘Los niños no vienen de París’. És un bon recurs per tal que els pares tinguin les eines necessàries com per poder parlar d’aquest tema amb els seus fills. Cal tenir en compte que l’edat és important i que, en funció d’aquesta, es pot aportar un tipus d’informació o altre. Per exemple, als més petits no cal explicar-li què és el semen ni com és. Això sí, cal ser molt clar i utilitzar un llenguatge directe per evitar confusions i errors en un futur. Segons aquesta psicòloga, els dibuixos també poden ser molt efectius, perquè són molt visuals i ajuden als nens a fer-se una idea correcta.

Això sí, cada nen és un món, de manera que cada cas és diferent. Els pares han de saber el moment en què treure el tema, quan vegin que el seu fill està preparat. També aconsella relacionar el sexe amb amor, perquè puguin veure les relacions sexuals com quelcom sentimental, més enllà del sexe només per plaer, que ja podran descobrir més endavant. En tot moment, cal tenir present satisfer les necessitats informatives dels nens i evitar ser incoherents perquè es poden generar dubtes. A molts nens els hi costa creure que els seus pares han mantingut relacions sexuals, per això, cal incorporar el concepte d’amor per tal que ho puguin comprendre.

La idea de la Montse Domenech és que els nens tinguin tota la informació necessària per ser suficientment lliures com per poder gaudir de la seva vida sexual en un futur, que no tinguin por d’aquest procés vital. Tradicionalment, s’utilitza la metàfora de la cigonya que porta els nens des de París per evitar parlar de la sexualitat amb naturalitat, d’aquí que l’autora utilitzi aquesta expressió per desmitificar-la. Els nens no provenen de París i és bo que sàpiguen d’on venen realment.

Foto de CodyR

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Parlar de sexualitat amb els nens”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio