EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Temes clau

La LOMCE xoca amb 9 preceptes l’Estatut i la Constitució

La ‘llei Wert’ no supera el Consell de Garanties Estatutàries
By , on 10 de febrer de 2014

El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat que la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) vulnera un total de nou preceptes de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i de la Constitució Espanyola. L’informe s’ha elaborat a petició de la Generalitat, que ja ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Constitucional contra l’anomenada ‘llei Wert’.

La Generalitat va demanar al Consell de Garanties Estatutàries que analitzés la idoneïtat de la ‘llei Wert’ en el marc educatiu i legal, però aquest organisme ha arribat a la conclusió que xoca amb nou preceptes de l’Estatut d’Autonomia i la Constitució Espanyola. Per tant, l’Executiu català ha pres la determinació de recorre la LOMCE davant del Tribunal Constitucional al•legant aquests punts conflictius que xoquen amb la legalitat existent i superior a la nova llei d’ensenyament del Ministeri d’Educació.

El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries apunta a que la vulneració més evident és que la Constitució Espanyola no estableix que els pares tinguin dret a escolaritzar els seus fils en la seva llengua de preferència, sinó que és l’organisme encarregat de fixar la proporció de l’ús de cada llengua és l’Administració pública. Aquest punt està estretament lligat amb la polèmica decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en la que s’establia un 25% d’hores lectives en castellà per a cinc casos.

Sobre aquest punt, recorda que el Tribunal Constitucional ja es va pronunciar sobre l’adequació del “model de conjunció lingüística” a Catalunya a la legalitat establerta per la Constitució Espanyola. Així doncs, es va establir que “l’única excepció” que no es permetia era sobre l’exclusió del castellà com a llengua docent, deixant la porta oberta a que els professors i mestres poguessin utilitzar aquest idioma per a l’ensenyança. No obstant, s’especificava que no es podien establir “criteris sobre el ‘quantum’ mínim necessari per assegurar la no-exclusió”.

Un dels altres punts conflictius amb el marc legal vigent que s’ha recollit en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries és el fet que el Ministeri d’Educació pugés escolaritzar als nens de les famílies que ho demanessin en centres privats on es realitzessin les classes en castellà, però que la factura d’aquest ensenyament discriminatori correspongués a la Generalitat. Aquesta escolarització diferenciada xoca amb la Carta Magna ja que suposa una discriminació en funció de la llengua dels escolars, segons ha determinat el Consell.

El text assenyala, a més, que s’observa que la ‘llei Wert’ un xoc en les competències en matèria educativa entre l’administració central i les comunitats autònomes. Així doncs, el Consell de Garanties Estatutàries ha argumentat que “l’assumpció per part de l’Estat de funcions executives en un àmbit, el de l’educació, en el qual no en té cap” xoca directament amb la Constitució Espanyola i interfereix en la Llei d’Educació de Catalunya.

Imatge: StockMonkeys.com

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La LOMCE xoca amb 9 preceptes l’Estatut i la Constitució”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio