EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Temes clau

El castellà serà llengua vehicular a tot el sistema educatiu

Rigau rebutja la LOMCE al relegar el català
By , on 27 de març de 2014

La secretària d’Estat d’Educació, Monsterrat Gomendio, ha demanat a les comunitats autònomes que disposin de llengües cooficials que es reunieixin urgentment amb el Ministeri d’Educació. El motiu radica en el decret llei en el que el castellà haurà de ser disponible com a llengua vehicular a tot l’ensenyament, que s’aplicarà el proper curs 2014-2015 sense excepcions. Aquest decret s’inclou dins de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), i afectarà de ple la política de l’inmersió lingüística de Catalunya.

Després de celebrar-se la Conferencia Sectorial d’Educació, on s’han reunit els consellers autonòmics del sector, Gomendio ha valorat la possibilitat oberta pel ministre José Ignacio Wert de crear un grup de treball amb les autonomies amb llengua cooficial. L’objectiu d’aquest grup versa en avançar en les discrepàncies que puguin sorgir en l’aplicació del decret i solucionar-les en un fòrum de debat.

En el següent curs sí o sí s’implantarà [el decret] i per tant el grup de treball, si finalment les comunitats que ho han sol•licitat decideixen participar i engegar-ho s’haurà de fer amb la suficient celeritat com perquè les conclusions es puguin traslladar amb temps.

La normativa que preocupa al Govern és l’encarregada de desenvolupar la disposició 38 octava de la LOMCE:’Llengua castellana, llengües cooficials i llengües que gaudeixin de protecció legal’. En aquesta normativa s’estableix que les famílies de les comunitats autònomes amb llengua cooficial tenen dret a poder educar els seus fills amb el castellà com a llengua vehicular a classe. Alhora, en cas que no vegin satisfet aquest dret, poden de pagar per endavant els costos de la matrícula en un centre privat que disposi d’aquesta oferta i després reclamar-los degudament justificats al Ministeri d’Educació.

Catalunya no assisteix a la Conferencia Sectorial

La consellera catalana d’Ensenyament, Irene Rigau, ha estat l’única responsable autonòmica d’Ensenyament que no ha acudit aquest dimecres a la Conferència Sectorial d’Educació en considerar que aquest decret relega al català. Tanmateix, la consellera ha defensat amb anterioritat que el decret sobre la llengua vehicular no té raó de ser, ja que a Catalunya el castellà no queda apartat del sistema.

Gomendio ha explicat que la consellera d’Ensenyament i el Ministre d’Educació han mantingut contacte per correu a pesar de no haver assistit a la reunió sectorial. No obstant això, ha aclarit que “no ha estat possible” debatre l’assumpte amb ella. “Estem oberts a la constitució d’un grup de treball sempre que es constitueixi amb la suficient celeritat”, ha insistit la secretaria d’Estat d’Educació.

Imatge: RedEmprendia

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El castellà serà llengua vehicular a tot el sistema educatiu”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio