EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Temes clau

Com organitzar el temps de vacances per a nens petits

La clau és crear una rutina amb activitats variades
By , on 28 de agost de 2015

vacances

Els deures d’estiu són cada vegada més presents a mesura que els nens passen de curs, arribant a sumar-se’ls les hores d’estudi per recuperar assignatures o els cursos d’idiomes d’estiu. Després d’una o dues setmanes de descans (campaments, viatges amb la família o escapades a casa dels avis) cal intentar organitzar unes rutines diàries que ajudin al nen a afrontar les tasques escolars per a l’estiu.

A més del seu temps de joc, esport, platja o piscina convé que tots els dies els nens dediquin un temps suficient, en funció de la seva edat, a repassar els coneixements que ha adquirit durant el curs. No obstant això, la calor i les ganes de divertir-se poden fer més difícil que realitzin aquestes tasques escolars que durant l’esdevenir normal del curs; en aquests casos, els pares poden aplicar aquestes dinàmiques per organitzar unes vacances d’estiu lúdiques i acadèmiques:

Estudiar utilitzant materials nous

Els nens han de repassar cada dia una miqueta de l’après al llarg del curs, però aquesta tasca no ha de fer-se amb llibres i materials que ja han vist dia sí i dia també al llarg de nou mesos de classes. Així mateix, emprar aquests materials no ajudarà al petit a entendre aquells putes que no va comprendre al seu moment; ja que és abordar el mateix problema des d’una mateixa òptica.

En el seu lloc, el millor recurs per als pares és evitar els deures ‘convencionals’, ser creatius i aprofitar les noves tecnologies per organitzar unes tasques d’estiu que siguin diferents i divertides. En funció del temps disponible, poden ser els propis pares els qui organitzin aquests exercicis, encara que també es pot recórrer a les pàgines web amb activitats de repàs pensades per a totes les etapes acadèmiques.

Repassar el bàsic mitjançant jocs i tasques divertides

L’horari de tasques ha de reservar un temps a fomentar la lectura amb llibres que s’adaptin a l’edat i els interessos del nen, a poder ser, en companyia dels pares. També és important fomentar les habilitats de l’escriptura en edats primerenques, mitjançant redaccions creatives o fent un diari de les vacances d’estiu en la qual una dibuixos amb escriptura.

El temps per a les matemàtiques és dels més importants durant l’estiu, ja que són molts els nens que tenen dificultats amb aquesta assignatura. Els pares han d’abordar aquestes competències d’una forma didàctica, posant-li problemes quotidians com anar a comprar el pa sol o amb jocs d’habilitat matemàtica en la consola o ‘tablet’. D’aquesta manera, el petit no s’adonarà que aquest temps d’oci inclou una bona dosi d’aprenentatge.

Fomentar les manualitats en família
Les vacances escolars no han de ser equivalents a passar hores i hores, amb els nens sentats en una cadira, davant d’un escriptori amb muntanyes de fulles didàctiques, quadernets d’estiu i llibres de lectura. Les manualitats també contribueixen a fomentar aspectes i rutines que els petits portaran amb si en el dia a dia de la seva aula. Les manualitats permeten als més petits aprendre a fixar la seva atenció, millorar la psicomotricitat fixa, desenvolupar la creativitat i una infinitat d’actituds més.

A més, aquestes tasques lúdiques realitzades al costat dels pares constitueixen un temps en família de qualitat, per així afrontar amb bon humor i moltes ganes els deures escolars més tradicionals. En els progenitors en els quals la creativitat no sigui la seva millor basa, les variades activitats proposades al programa infantil ‘Art Attack’ són perfectes per gaudir en família, aprendre tècniques artístiques i inculcar valors als més petits de la casa.

Practicar esports en grup
El bon temps propi de les vacances d’estiu és perfecte per realitzar activitats a l’aire lliure, acompanyat d’altres nens de la seva edat o de la família. Una opció per aprofitar els mesos d’estiu és apuntar als nens per a que practiquin esports aquàtics com la natació o el piragüisme, però els esports tradicionals d’equip també ajudessin a gaudir de l’estiu i inculcar valors.

Les vacances d’estiu són fonamentalment un temps d’oci, en el qual les estones de diversió han de ser molt superiors a les hores fent deures i tasques escolars. La pràctica d’esports ajuda a crear noves amistats, relacionar-se amb nens de la seva edat i a gastar energia; que d’una altra manera podria manifestar-se en forma de enrabiades i inquietud enfront del temps d’estudi.

No malgastar el dia davant de les pantalles
Les vacances d’estiu donen per fer totes les coses que el nen no ha pogut fer durant el curs escolar, al que normalment se li afegeixen cursos d’idiomes, esports o activitats artístiques extraescolars. No obstant això, aquest temps de diversió no ha d’associar-se a passar tot el dia rotant de la pantalla de l’ordinador, a la pantalla del televisor, a la pantalla de la consola…

Els pares han de limitar –que no prohibir– el temps que passen els nens enfront del televisor, el telèfon mòbil, els videojocs i l’ordinador. Per a això, és necessari establir uns horaris clars per a l’ús dels diferents dispositius i assegurar-se que els temps es respecten. D’aquesta manera, els nens tindran temps de gaudir d’aquests passatemps sense comprometre la realització de deures escolars o realitzar altres activitats lúdiques.

Imatge: Patrice_Audet

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Com organitzar el temps de vacances per a nens petits”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio