EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Formació, Recursos

L’empatia: saps posar-te en el meu lloc?

Alguns recursos per a treballar el concepte
By , on 17 de febrer de 2009
La empatia, clau per entendre a l'altre

La empatia, clau per entendre a l'altre

L’interès per la intel·ligència emocional, que creix a passos de gegant fent-se un forat entre la quantitat de competències intel·lectuals que engloben la intel·ligència mental, està afavorint el fet que a les escoles infantils es parli d’expressió emocional, habilitats socials, empatia, escolta activa, etc,. tant com de psicomotricitat o adquisició del llenguatge.

Pocs dubten ja de la importància d’entrenar els nens, des que són petits, en aquestes aptituds emocionals, que seran la base d’una sana autoestima, unes relacions interpersonals adequades, i el saber treballar en equip. Potser el repte segueix sent trobar una metodologia educativa, que pemeti formar en aquestes habilitats socials als nens des de petits, adaptant-ho al raonament concret de la seva etapa evolutiva, i sense perdre de vista l’aspecte lúdic del joc educatiu que tant caracteriza l’ensenyament infantil.

Avui ens volem referir a l’empatia, la capacitat de posar-se en el lloc de l’altre, d’entendre les seves emocions. La manera més fàcil de conèixer els estats emocionals de les persones és a partir d’allò extern: el seu rostre, gestos, comportaments. Un cop els identifiquem, podem fer el pas d’empatitzar amb ells, recordant altres circumstàncies en les quals nosaltres ens haguem sentit igual.

[ad]

Us proposem alguns exercicis:
“Saluda’m”
Objectiu: la salutació és una de les primeres representacions teatrals que fem al llarg del dia: quan arribem a la feina, a l’escola, a casa, quan entrem a una botiga… Saludem a la familia, els nostre veïns a l’ascensor, els cmpanys, els dependents, el conductor de l’autobús. De fet, és una de les expressions més freqüents de les rutines quotidianes.

Per a començar ens saludarem amb l’altra persona com si acabéssim d’arribar. Per exemple, com es saluden els veïns, o una nena i un nen, com nosaltres saludem a la nostra mare, o a una persona que no coneixem, a un vell amic…

Després anem introduint variables:
-saludem com si fóssim una persona molt tímida, molt efusiva, molt seriosa…
-salutacions des de diferents estats d’ànim: enfadat, preocupat, alegre, cansat…
-salutació formal, informal, salutacions variant el receptor (un nadó, un policia, un metge…)

“Jo camino, tu camines, ell camina…”
Objectiu: si observem la manera de caminar d’una persona podem saber les intencions que porta, l’actitud amb la qual va iniciar una conversa, l’estat d’ànim, les presses amb les quals parla després. Això pot servir-nos per a saber amb quina actitud afrontar el diàleg amb determinades persones, i fins i tot per a veure si un nen o adult tendeix més a l’exploració o a la introversió.

La idea és que busquem diferents maneres de caminar. Per exemple:

-La nostra forma de camina expressa part de la nostra identitat. Proveu a caminar com ho faria algú introvertit, extrovertit, poruc, alegre, etc.

-Ara variant alguns dels nostres rols o papers a la vida: no caminem igual en el nostre rol de treballador, que d’alumne, de parella, d’amic…

-Canviant les nostres inquietuds o motivacions: el caminar de les presses, de qui busca alguna cosa, de qui camina gaudint, de qui persegueix, de qui desconfia…

-Modificant les nostres emocions: camina de forma diferent qui està alegre, enfadat, preocupat…

Variant: “originals i copies”.
Qui va devant nostre inventa un estil de caminat i els altres el copien. Després es va canviant i imitant a l’últim que ha passat. Després podem intentar endevinar l’estat emocional de cada forma de caminar.

Totes aquestes dinàmiques ens poden ajudar a observar la gent i entendre com se senten en cada moment, hi ha molts recursos per a treballar l’empatia.

Foto: Shayan (USA) a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

3 Comments en “L’empatia: saps posar-te en el meu lloc?”

1

Relacionat amb l’empatia, recomano l’obra Educar en Valors, de Tibidabo Edicions. Ajuda els adolescents a millorar l’empatia, la responsabilitat, el respecte vers els altres. Em va resultar molt útil i de cara als joves també va ser molt efectiva, especialment amb els vídeos que inclou.

Salutacions.

2

És fantàstic que poc a poc s’estigui introduïnt l’educació emocional a les escoles… Molt interessants aquests exercicis!

3

Hola Dolors,

doncs sí, l’escola poc a poc va afegint al pur contingut i a la matèria reglada altres aspectes que no fan més que enriquir el creixement de l’infant. A d’altres països l’evolució és molt més gran, però de mica en mica anem progressant. Salutacions.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio