EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Noves tecnologies, Recursos

Educar als nens perquè facin un bon ús d’Internet

Existeixen programes que actuen com a filtres, però el millor filtre és l’educació
By , on 15 de novembre de 2010

Els nens comencen a utilitzar la xarxa global des del ben petits

Fa uns anys, quan es va introduir Internet a la vida quotidiana, l’estrat de persones adultes que configuraven en aquell moment la societat i que no havien sentit a parlar mai d’aquest estri van haver de fer cursos intensius i extensius per adaptar-se al nou medi i no quedar endarrerits dins aquest importat avenç tecnològic. La implantació de la xarxa global va ser un procés molt ràpid gràcies a la seva utilitat i gran acceptació, per això, la generació adulta que va haver de fer la transició va haver de fer-la d’un dia per l’altra, canviant les seves rutines de producció.

Un procés molt diferent és el que han patit els nens que des de ben petits han crescut amb la xarxa global a casa. Avui dia connectar-se a Internet és més fàcil que baixar a comprar el pa i increïblement als pocs anys d’edat els nens controlen de forma impecable el nou mitjà. És per aquest màxim domini que
Internet s’ha convertit en una arma de doble fil per els nens. Per un costat presenta la possibilitat d’entrar dins el món de la comunicació i la informació global des de ben petits, avesant-se a tenir contacte amb qualsevol racó del món d’una forma fàcil i ràpida; a més, poder connectar-se a la xarxa és el mateix que connectar-se a centenars de biblioteques i centres de recerca en línia, un aspecte que sens dubte és molt posictiu.

Però no tot és perfecte i és que per l’altra, en aquest món sense barreres ni límits, els nens estan tremendament exposats: pàgines pornogràfiques, de contactes… fins i tot el famós servei de missatgeria instantània pot convertir-se en una eina perillosa. Per això, i intentant protegir el màxim possible als nens s’han inventat programes que actuen com a filtres i que bloquegen qualsevol pàgina amb informació no apta per la seva edat. El WebAllow o el ParentalControl, per exemple, són programes que bloquegen les pàgines amb continguts dirigits a persones adultes o els serveis de missatgeria instantània. De la mateixa forma, l’antivirus Panda ofereix la possibilitat d’activar el ParentalControl.

Tot i així, el més eficaç és l’educació. Que els pares o tutors dels nens s’asseguin al seu costat i els hi expliquin, a més de vigilar, a quines pàgines no han d’entrar i quina informació no han de donar, té un valor molt més elevat que el contractar un filtre, sobretot perquè amb el anys el nen creixerà i es connectarà des d’altres ordinadors a la xarxa, uns ordinadors sense filtre, apart del que el nen hagi creat a la seva consciència. Un filtre que no es mourà en tota la seva vida.

Foto: Pedro a PicassaWeb

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Educar als nens perquè facin un bon ús d’Internet”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio