EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Formació, Recursos

Educació vial i seguretat a la via pública

La Direcció General de Tràfic imparteix a les escoles cursos per introduir als nens en la seguretat vial
By , on 13 de setembre de 2010

Cal anar amb prudència a la carretera

Vivim rodejats de carreteres, passejos, autopistes i camins; el que vol dir que vivim rodejats de gent que circula per ells i ho fa sota unes normes determinades. Unes normes que fan possible la convivència i eviten accidents. Mirant-ho des de l’edat adulta, sembla que totes aquestes normes i senyals són perfectament lògiques i comprensibles, però no oblidem que quan naixem no tenim ni idea de cap de les normes socials que funcionen a una societat i és necessari submergir-nos-hi a poc a poc.

És per això que existeix l’educació vial. Un ensenyament que introdueix al nen o al no tan nen en el món de la circulació, no només mostrant-li quines són les normes o senyals de tràfic sinó inculcant-li valors vials.
Aquesta educació és especialment important perquè des de petits haurem de fer ús de les vies públiques, ja sigui acompanyats dels pares o en el cotxe familiar. És per això que des de la Direcció General de Tràfic imparteixen cursos a les escoles d’Educació Vial.

En els cursos d’Infantil el nen fa ús de les vies com a vianant o viatger acompanyat. Per això en aquesta etapa el més important és desenvolupar la consciència ciutadana i hàbits per la creació del sentit vial. Es construeix la base perquè en nen entengui més endavant totes les normes i valors que se li explicaran.

A Primària es tornaran a impartir a l’escola cursos d’Educació Vial i serà aquí on els educadors aniran una miqueta més enllà. En aquesta etapa el nen començarà a fer ús de la via pública com a vianant de forma autònoma, així com a viatger de mitjans de transport públics. És per això que és important concentrar-se en la prevenció d’accidents i les normes de convivència.

A secundària, darrera etapa en la que es realitzen cursos a l’escola, l’educació anirà encaminada a profunditzar en l’estudi de l’entorn i a inculcar responsabilitat ja que serà ara quan els nens començaran a circular amb bicicletes i ciclomotors. L’aprenentatge de les senyals de tràfic, les normes i els consells per una conducció segura seran la base.

Tot i que el nen rebi aquesta educació a l’escola, des de casa és molt important que es complementi aquesta formació. Una forma senzilla i progressiva que anirà introduint al nen en el món vial és ensenyar-li què volen dir les senyals que veieu quan aneu amb el cotxe. Remarcar-li que hi ha un pas de vianants i que per això el cotxe ha de parar-se o ensenyar-li perquè el cotxe es para quan el semàfor està en vermell serà també molt útil. A més, a la xarxa trobaràs molts webs educatius en aquests sentit, asseu-te amb el teu fill i divertiu-vos amb l’educació vial!

Foto: reservasdecoches.com en Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Educació vial i seguretat a la via pública”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio