EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Recursos

Com fer una ressenya crítica?

Aquest gènere barreja l'exposició i l'argumentació d'una obra
By , on 27 de febrer de 2012

Una ressenya crítica és un text expositiu-augmentatiu. En aquest tipus de textos han d’aparèixer els elements principals de l’obra de forma resumida i opinions o judicis de valor personals sobre el text o producte cultural del qual parlem. Per tant, hem d’haver fet una correcta i profunda comprensió abans de poder-nos posar a escriure. Les ressenyes són molt importants perquè, a través d’elles, no només ens assabentem de la temàtica d’una obra o producte cultural, sinó de la forma com aquesta és rebuda per la crítica.

La ressenya crítica es composa de quatre apartats

La ressenya crítica es composa de quatre apartats

La ressenya crítica és una tipologia de text en la que es fa un recompte del contingut d’una obra, de les seves idees essencials i els aspectes que considerem interessants. Al mateix temps, hem de realitzar una valoració crítica d’aquest producte cultural segons el nostre punt de vista i d’una forma argumentada. Cal que aclarim que la valoració de la obra correspon a la nostra visió personal.

L’estructura, en general, d’una ressenya crítica es divideix en quatre parts: presentació del producte, resum expositiu, comentari crític i conclusions. Primer hem de fer una presentació del producte que hem d’analitzar indicant-ne les dades bibliogràfiques (títol, editorial, data creació, número de pàgines, autor…). En la segona part realitzem un resum expositiu del text amb els continguts de l’obra; en el cas d’un llibre podria ser un breu resum de l’argument. A continuació entrem en matèria i fem un comentari crític i argumentat del producte; hem d’aportar idees nostres d’una forma justificada. Per últim, cal realitzar una conclusió de la nostra exposició crítica de l’obra.

Hem de tindre en compte, durant la redacció del nostre text que no tothom coneix la obra de la que parlem, per tant, hem de pensar que tindrem lectors. Un consell per a fer una bona ressenya crítica és establir quins van ser els objectius de creació d’aquesta obra i avaluar la tasca de l’autor en funció. Convé evitar un tractament de menyspreu cap al llibre i l’autor, podem exposar allò que no ens ha agradat  d’una forma argumentada i no destrossar-los gratuïtament.

Acomplerts els requisits de la ressenya crítica, es requereix posar en funcionament tots els coneixements que tinguem en alhora de plantejar i escriure un text, i per posar per escrit les nostres idees d’acord amb l’estructura pròpia d’aquest gènere. És molt important que, un cop fet el redactat de la nostra ressenya crítica revisem que el lector podrà comprendre el nostre text de la forma que nosaltres volem.

Imatge| JavierPsilocybin a Flickr.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Com fer una ressenya crítica?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio