EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Noves tecnologies

Què fem amb les TIC?

Algunes propostes per a un ús adient per part dels infants
By , on 6 de desembre de 2009
Cal fer un bon ús de les TIC

Cal fer un bon ús de les TIC

Darrerament està molt de moda parlar de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Si fóssim d’un altre planeta i ens escoltéssim potser pensaríem que els nens i nenes d’ara neixen amb una consola o un ratolí a la mà… Segurament (i afortunadament) exagero una mica però sovint, quan faig algun taller amb pares em pregunten quan de temps poden passar els seus fills “saludablement” davant d’una pantalla.

Sento decebre-us si espereu una resposta clara però no la tinc. Està clar que les opcions lúdiques i educatives dels infants d’avui s’han multiplicat exponencialment a les que teníem fa un temps però no perdem de vista l’essència del joc i de l’aprenentatge…

Les noves (per a nosaltres) tecnologies no són una eina per a tot sinó un recurs més del que podem gaudir i aprofitar-nos en aquells moments que ens cal. Res augmenta de valor simplement per a estar fet o visualitzat mitjançant les TIC.

Sota aquesta premissa, el rol dels educadors (pares i mestres) segueix sent essencial ja que el sentit comú és l’únic que pot ajudar a fer un ús adequat i enriquidor d’aquest innombrable llistat de possibilitats que s’obren davant nostre, sobretot des del punt de vista de desenvolupament de les relacions i de les habilitats comunicatives dels menors.

A mode d’exemple us puc proposar un parell d’activitats molt senzilles que podeu fer en família i de ben segur us faran passar una bona estona plegats. Sigui dit per avançat que no es tracta que domineu les eines (tot i que facilita les coses que les conegueu, encara que sigui superficialment) ja que el més probable és que els vostres descendents o alumnes sàpiguen perfectament sobre el funcionament de les eines que proposo… Recordeu que es tracta simplement de crear un espai de trobada i nous canals de comunicació entre vosaltres, que ja és molt!!

Proposta 1: Organitzem una sortida.
La cerca d’informació és una de les habilitats que caldrà que tots adquirim quan abans millor. Actualment estem exposats a un excés d’informació que no sempre ens facilita les coses. Sobretot perquè resulta molt complicat valorar la veracitat de les fonts…
Una bona manera de començar a treballar el tema de les cerques és partir d’un interès comú, per exemple, organitzar una sortida.
Podem cercar a Google informació sobre un lloc que ens interessi i anar recopilant informació. Si muntem una ruta i volem visitar diferents pobles, museus o espais, podem fins i tot informar-nos dels transports, el horaris, els preus, etc. Si hem de passar la nit fora, podem cercar webs de viatges on reservar l’allotjament o fins i tot cercar espais on els propis usuaris valoren hotels, albergs i apartaments o cases rurals.

Òbviament depèn molt de l’edat dels nens i nenes amb els que vulguem dur a terme l’activitat però segur que ens podem repartir les tasques i passar una estona diferent que ens faci a tots protagonistes de la nostra propera sortida…

Proposta 2: Creem un espai per a compartir fotografies.
Imaginem que hem organitzat la sortida i hem fet moltes fotografies… Ara podem compartir-les en un espai segur amb els nostres amics i familiars. Us proposo una cosa tan senzilla com crear un compte familiar a www.picasaweb.google.com o www.flirk.com. Podreu crear carpetes per sortides o events i restringir l’accés a aquelles persones que vulgueu convidar a veure les vostres fotografies.

Per a més informació sobre l’ús segur de les TIC, us adjunto un enllaç on us podeu descarregar un llibre en format pdf, amb explicacions senzilles i algunes recomanacions bàsiques.

Foto: ordinador per mikecogh a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Què fem amb les TIC?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio