EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Noves tecnologies

5 pel·lícules sobre l’història de Catalunya

Els films ajuden a reforçar i completar coneixements
By , on 20 de febrer de 2012

Les pel·lícules educatives son una bona eina per a per a que els estudiants aprenguin d’una forma entretinguda sobre diverses matèries, també per aprendre una mica més sobre la història de Catalunya. Una de les característiques dels missatges audiovisuals d’aquesta classe és que conten amb un argument i un conjunt de personatges amb els que identificar-se, pel que son més atractives que un llibre de text. No obstant, hem d’entendre que les pel·lícules mai són un substitut d’un llibre o una classe, ja que compten amb inexactituds històriques, però son una excel·lent forma de completar i reforçar els coneixements ja apresos.

Una forma entretinguda i planera de conèixer la història de Catalunya a les aules o a casa pot ser a través de diversos films que s’han rodat sobre aquesta temàtica. Alguns períodes histporics han estat més interessants als ulls dels cineastes, però molts dels fets claus de la nostra història han estat retratats per les càmeres. A continuació us exposem una petita mostra:

  • Bruc, la llegenda (2010): quan l’exèrcit de Napoleó descobreix que la seva primera derrota es deu a un noi de Montserrat, un carboner que amb el seu redoble de tambor va fer entrar en pànic les seves tropes, envia a sis mercenaris per acabar amb ell. Bruc, el protagonista, haurà de lluitar per sobreviure. Amb molta llicència del cineasta, serveix només per consolidar idees.
  • La ciutat cremada (1979): Narra els fets succeïts a Barcelona des de la Guerra de Cuba fins la Setmana Tràgica; aproximadament des de 1899 fins 1909, prenent com a fil conductor els fets esdevinguts a una família de la ciutat.
  • El coronel Macià (2006): Elisabeth Joyce, una jove historiadora irlandesa, arriba a Barcelona al novembre de 1905. Durant la seva estança a la Ciutat Comtal, serà testimoni de l’assalt a la publicació Cu-Cut i La Veu de Catalunya per part dels militars. Uns fets que desencadenen una lluita entre els militars i els partits catalanistes, on només el Coronel Francesc Macià es posicionarà en contra de l’actuació dels seus companys.
  • Terra i Llibertat (1995): al 1936 el jove comunista David Carr deixa la seva Liverpool natal per formar part de la Brigada Internacional del front republicà per combatre a la Guerra Civil Espanyola. David serà testimoni directe de molts esdeveniments, no sols al front d’Aragò, sinó també de la ciutat de Barcelona.
  • Pa Negre (2010): Durant els durs anys de la postguerra en una zona rural de Catalunya, l’Andreu (la seva família és del bàndol republicà) troba en el bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats sospiten que l’assassí és el pare de l’Andreu, però el petit tractarà de trobar el verdader culpable.
Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “5 pel·lícules sobre l’història de Catalunya”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio