EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Idiomes

Escoles afectades pel 25% d’hores en castellà asseguren haver complert la sentència

El bilingüisme imposat pel TSJC afectava els darrers dies del curs
By , on 2 de juliol de 2014

Les quatre escoles concertades afectades per l’obligació d’impartir el 25% de l’horari lectiu en castellà han assegurat haver complert el mandat judicial i han aplicat el percentatge en l’última setmana del curs, que va finalitzar el 20 de juny, amb diverses activitats. L’escolaritat bilingüe va ser sentenciada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a petició de cinc famílies que demanaven educació en llengua castellana.

El secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Carles Armengol, ha avançat que la setmana vinent enviarà al TSJC un informe per demostrar el temps lectiu que van realitzar en castellà com a llengua d’aprenentatge, el qual “s’haurà mogut en un 25%” d’hores de classe. Armengol ha justificat que aquest percentatge no correspongui a una assignatura no lingüística perquè en l’última setmana de curs no hi ha classes normals, sinó que es fan exàmens, repàs i sortides, entre altres activitats.

De la mateixa manera, Armengol ha explicat que el 25% s’ha implementat amb activitats en castellà adaptades a “les característiques de cada curs”, si bé en un dels casos no ho van complir perquè coincidia amb període d’exàmens, i només feien classe els que tenien alguna assignatura suspesa, la qual cosa no era el cas de l’alumne que demanava escolarització en castellà, amb el que aquest no va fer classe ni en castellà ni en català.

Per la seva banda, la Conselleria d’Ensenyament va traslladar unes instruccions als cinc centres perquè potenciessin l’ús de la llengua castellà a les aules afectades a partir del 16 de juny, quan vencia el termini per complir les resolucions. Aquest bilingüisme es va realitzar a través d’impartir en castellà un “projecte o activitat” en matèries no lingüístiques, si bé la consellera Irene Rigau en la instruccions no va precisar percentatges, ni va aclarir en quin percentatge ho havien de fer.

Tanmateix, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que el Govern de la Generalitat s’ha mostrat bel•ligerant contra la decisió estatal que Catalunya pagui amb els fons autonòmics la matriculació en escoles privades a alumnes que no tinguin opció d’educar-se en castellà en altres centres. “Nosaltres no pagarem gens, protestarem. Si volen guerra [sobre l’educació], la tindran”, ha defensar el conseller Mas-Colell el divendres passat.

En una entrevista de TV3, el responsable de la Conselleria d’Economia ha rebutjat que la Generalitat faci front als costos de l’escolarització en centres privats que ofereixin el castellà com a llengua vehicular per aquelles famílies que ho hagin sol•licitat judicialment. Respecte al conflicte amb l’Executiu central, ha qualificat la decisió d’imposar a Catalunya el pagament de centres privats com “una ‘alcaldada’ estrambòtica, molt provocadora i molt conflictiva”.

Dubtes pel proper curs escolar

Armengol ha precisat que encara desconeixen com afrontaran aquesta obligació legal imposada en una sentència pel TSJC a partir de setembre, ja que no s’han reunit amb la consellera, amb qui encara “no està programat la trobada”. Al respecte, el secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya ha explicat que la organització que dirigeix ja ha fet la petició de reunió i existeix l’acord que es veurien abans del proper curs escolar.

El representant de les escoles concertades ha dit que estan tranquils amb l’afectació tècnica o pràctica de les actuacions del TSJC de cara al proper curs perquè “els centres no tenen dificultat a fer una matèria en castellà”, ja que té recursos per fer-ho. No obstant això, sí que ha afirmat que pot ser un “problema” fer conviure la decisió del TSJC amb la comunitat educativa dels centres, ja que hi ha pares que defensen mantenir la immersió d’acord amb el projecte educatiu del centre que van escollir per educar als seus fills.

Imatge: Francesc_2000

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Escoles afectades pel 25% d’hores en castellà asseguren haver complert la sentència”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio