EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Idiomes

El català pot ser llengua vehicular a l’ensenyament segons el Tribunal Suprem

L’alt tribunal no reconeix l’exclusió del castellà al sistema
By , on 15 de desembre de 2014

catalan

El Tribunal Suprem ha donat el seu aval al fet que la llengua catalana sigui vehicular en l’ensenyament, l’administració i les comunicacions dels centres educatius de Catalunya. Amb aquesta decisió, l’alt tribunal rebutja el recurs de cassació que va interposar l’organització Impuls Ciutadà sobre una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que afectada a una sentència interposada per aquesta entitat.

L’organització Impuls Ciutadà va portar davant els tribunals el decret 155/2010 d’adreces de la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat, al•legant que no s’explicitava l’ús del castellà com a llengua vehicular en l’àmbit de l’ensenyament. Rebent en 2012 una negativa de recurs contenciós-administratiu per part del TSJC, l’organització va alçar un recurs de cassació davant la decisió de l’alt tribunal català, que ha estat rebutjat pel Tribunal Superior de Justícia.

En un comunicat, el Tribunal Superior de Justícia ha destacat que l’article impugnat per l’organització Impuls Ciutadà és constitucional, argumentat que es limita a garantir que la llengua catalana sigui vehicular i no s’arriba a excloure el castellà en el sistema educatiu català. Amb tot, el tribunal al•lega que l’articulat català queda recollit per la Constitució Espanyola i les normes estatals i per això rebutja el recurs de cassació.

Així mateix, el tribunal destaca que el decret al•ludeix al fet que el català és la llengua utilitzada normalment a Catalunya pels centres d’ensenyament, la qual cosa va d’acord amb el “pressupost acreditatiu d’una realitat caracteritzada per l’ús normal i habitual del català en la vida social a Catalunya”. A Catalunya, és una realitat que les comunicacions amb l’administració i les entre la societat catalana es realitzen en català, per la qual cosa el seu ús en l’àmbit escolar en l’ensenyament, comunicació i administració dels centres és vàlid.

Segons ha explicat el Tribunal Suprem en el seu comunicat, la normativa que va interposar Impuls Ciutadà ha elevat als tribunals no recull “cap exclusió de l’ús del castellà en l’àmbit educatiu al territori de Catalunya”. Davant aquesta situació, la justícia tampoc veu que en l’articulat s’estableixi cap preferència d’ús del català sobre la base de la seva superioritat, primacia, predomini o ús prioritari sobre el castellà; una de les queixes que apuntava l’organització en les seves al•legacions.

Amb tot, el Tribunal Superior de Justícia defensa que la cooficialitat de les llengües catalana i castellana que preveu la Constitució per a la comunitat autònoma de Catalunya no es tradueix –com al•lega Impuls Ciutadà– en què cada esment que es faci en la normativa reglamentària de Catalunya s’acompanyi per un esment idèntic respecte al castellà. D’aquesta manera, l’alt tribunal rebutja el recurs interposat per l’organització i avala que la comunicació amb els centres i l’ensenyament es realitzi en català.

Imatge: Wiros

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El català pot ser llengua vehicular a l’ensenyament segons el Tribunal Suprem”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio