EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Idiomes
Universitat Oberta de Catalunya

Aprèn idiomes des de casa amb l’Escola de Llengües de la UOC

La metodologia impartida exprimeix la tecnologia per practicar l'expressió oral
By , on 31 de gener de 2011

Aprendre una llengua ja sabem que no és una tasca fàcil. Els intents fallits a l’hora d’aconseguir parlar un idioma estranger són molt constants. Els anys dedicats a l’estudi també son nombrosos. D’entrada doncs, sembla que aprendre una llengua nova sigui com una carrera d’obstacles llarga i difícil que no sempre podem guanyar. Ens falta temps per anar a l’acadèmia, ens falta temps per practicar l’expressió oral… Però tot això no és del tot cert perquè amb esforç i la metodologia encertada podem aconseguir guanyar molt nivell en menys temps del que ens esperàvem. I és en aquest camp on la Universitat Oberta de Catalunya, mitjançant la seva Escola de Llengües, ha començat a canviar els paradigmes en l’aprenentatge d’una llengua nova: en la metodologia.

Sembla mentida que sense sortir de casa puguem ser capaços de practicar un idioma nou en totes les seves competències (oral, gramatical, escrita…) i a més a més, ho fem de manera més eficaç. Sembla mentida, però és així. L’aparició de la web 2.0 va comportar que la UOC pogués disposar de les xarxes i les eines que ens permeten avui exercitar totes aquestes competències imprescindibles per tal d’adquirir el domini d’una llengua estrangera. Fins a tal punt, que l’Escola de Llengües de la Universitat Oberta de Catalunya ja imparteix classes de llengua totalment virtuals a més de 7.000 estudiants per semestre.

Les llengües ofertades són: l’anglès, el francès, el xinès, el japonés, l’alemany i el català. Les quatre primeres s’ofereixen també a les persones que cursen alguna carrera a la UOC, mentre que el català i l’alemany es reserven per aquells ciutadans interessats en el servei que no estaven prèviament vinculats amb la universitat. Per tal de matricular-se als cursos de llengua no és necessari tenir de cap titulació acadèmica. Els únics requisits són: disposar d’un ordenador amb connexió a internet de banda ampla, tenir un casc que porti auriculars, micròfon i webcam, i comprovar que el PC tingui prou potència per a suportar vídeoconferències. Això és tot.

L’aprenentatge de llengües és tant important en la nostra societat actual, que d’entre les matèries en que els espanyols desitjarien formar-se, les llengües ocupen una meritòria segona posició, només per darrere de la informàtica. A més, la flexibilitat que ofereix l’aprenentatge virtual s’ha convertit en una condició essencial per als estudiants, ja sigui per a poder fer compatible l’àmbit formatiu amb el calendari laboral o familiar, o perquè aquesta ja es considera la forma més econòmica i eficaç d’adquirir nous coneixements.

Un altre punt a favor de la formació que ofereix la UOC és que els certificats expedits per aquesta universitat gaudeixen de reconeixement internacional, tal i com ho fan poques institucions acreditades. Això és així perquè al mateix temps que el sistema de llicenciatures i diplomatures s’adaptava a Bolonya per tal de generalitzar la pràctica de totes les competències, les assignatures de llengües també es van adaptar al Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües. Un marc que defineix amb precisió les competències que l’alumne ha d’haver adquirit en cadascun dels sis nivells proposats i on la gramàtica i el vocabulari esdevenen mers mitjans per tal de perfeccionar les competències comunicatives.

Els certificats expedits per l'Escola de Llengües de la UOC tenen reconeixement internacional

Però, el que us estareu preguntant és: “Com es fa per estudiar llengües a la UOC?”. Doncs és molt senzill. Partint de 15 anys d’investigació en l’àmbit de l’ensenyament virtual d’idiomes, l’Escola de Llengües de la UOC ha incorporat els avanços tecnològics per tal de facilitar a l’aprenent la pràctica oral de l’idioma. Un exemple de les activitats proposades són intervencions orals de 1 o 2 minuts, en les que cada estudiant ha de respondre de manera separada a la tasca del professor, utilitzant vocabulari, gramàtica, pronunciació i fluïdesa. Un exercici d’expressió oral que es duu a terme amb Langblog, un audioblog desenvolupat en la pròpia UOC que permet dur a terme aquest tipus de tasques.

Les conferències mitjançant l’Skype són un altre exemple dels exercicis desenvolupats per la UOC, on, aquesta vegada, els alumnes han de participar en l’activitat de forma simultània. Una parella o petits grups d’estudiants han de resoldre una tasca conversant entre ells. Un cop enregistrada, el professor avalua la conferència i remet comentaris individuals i col·lectius a cadascun dels estudiants.

L’aprenentatge d’idiomes a l’Escola de Llengües de la UOC s’inicia semestralment. És a dir, de setembre a gener i de febrer a juny. Els períodes de matrícula corresponents són de maig a juliol i de novembre a gener. D’aquesta manera, estem en període de matrícula oberta però ja queden pocs dies perquè finalitzi, així que si hi esteu interessats hauríeu de formalitzar la vostra inscripció al web de l’@teneu universitari com més aviat millor.

Quant al temps que cada estudiant ha de dedicar a l’estudi, cal dir que malgrat l’aprenentatge virtual té l’avantatge de la flexibilitat horària, l’aprenent ha de ser conscient que segons el nombre de credits que estigui cursant haurà de dedicar per cada curs entre 8 i 12 hores setmanals per a poder-lo seguir amb èxit i el que és més important, aprendre de manera àgil i eficaç. En general, l’Escola recomana mantenir un ritme constant de treball al llarg de tot el curs acadèmic i connectar-se a l’aula cada 48 hores aproximadament.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Aprèn idiomes des de casa amb l’Escola de Llengües de la UOC”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio