EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Formació

Pràctiques a l’estranger: passo a seguir per superar el procés de selecció

Aconsegueix una oportunitat de formar-te a l’estranger
By , on 18 de desembre de 2015

practiques

El mercat laboral valora molt positivament als estudiants amb formació superior (universitària o FP) que ha passat una estada a l’estranger, bé sigui mitjançant un Erasmus o mitjançant beques de pràctiques a l’estranger. No obstant això, encara són pocs els joves que compten amb realitzar pràctiques professionals a l’estranger i és que només un 10% dels treballadors va passar una temporada fora del seu país d’origen.

Una estada a l’estranger combinada amb pràctiques professionals pot ser un recurs que tinguin molts joves per aconseguir una millor inserció laboral al final dels seus estudis, ja que només un de cada 10 joves han comptat amb aquesta experiència tan demandada per les empreses. Tant si estàs cursant encara una titulació com si has conclòs la teva formació, no dubtis a buscar programes de pràctiques a l’estranger per aconseguir destacar entre la resta de candidats a una vacant de treball.

Una vegada tinguis localitzada la beca o programa de pràctiques que més t’interessi, és necessari preparar-se per aprovar els diferents passos del procés de selecció. A continuació, et presentem una guia amb els tràmits més habituals i com superar-los:

Fes números abans de plantejar-t’ho

Les pràctiques laborals a l’estranger comporten una sèrie de despeses associades que hem de tenir en compte a l’hora de sol•licitar una beca o lloc de treball; pel que has de posar-te a investigar quant et costaria mes a mes instal•lar-te a viure a un altre país. Investiga el preu mitjà dels lloguers, la despesa en transport que puguis necessitar i compta amb el nivell de vida del país o cuideu per fer-te una idea de quant pot costar la teva aventura fora d’Espanya.

Els experts aconsellen descartar aquelles pràctiques laborals a l’estranger el sou del qual no cobreixi, almenys, el 60% de les despeses corrents; en cas de no arribar a aquesta xifra no et postulis com a candidat a la vacant. No és rar haver de descartar una oferta de pràctiques a l’estranger, ja que el 25% dels joves no pot accedir a elles perquè la retribució és insuficient per garantir una manutenció mínima.

Crea el teu currículum i la carta de presentació

Les empreses espanyoles no acostumen a sol•licitar als candidats que elaborin una carta de presentació, però aquesta pràctica sí és molt habitual en l’àmbit internacional. Un dels errors més comuns i que suposa el rebuig del 80% de candidats passa per lliurar una documentació insuficient o malament presentada; entre la qual s’inclou una carta de presentació del candidat.

Per evitar ser descartat en el primer sedàs és necessari que elaboris una carta de presentació completa, on detalls les altres experiències prèvies que has tingut en el terreny laboral i la utilitat d’aquestes en el desenvolupament del lloc de treball que sol•licites. Així mateix, és recomanable que revisis atentament el teu currículum vitae i ho adaptis a les característiques de l’empresa o de la teva experiència professional per aconseguir un impacte positiu en els reclutadors de les empreses.

Prepara’t l’entrevista personal
El 75% dels candidats no superen la fase de l’entrevista personal per no respondre correctament a les preguntes que plantegen els reclutadors de les empreses. Si bé és impossible planificar una entrevista, la veritat és que podem dotar-nos de les eines per contestar adequadament a les preguntes que ens plantegi l’encarregat de seleccionar al personal, no caure en els errors més comuns en una entrevista de treball i no ser descartats en aquesta fase del procés de selecció.

No descuris aquesta fase i busca informació sobre la companyia, la política empresarial, la missió i la visió que té aquesta empresa a mitjà i llarg termini. Així mateix, també has de fer un exercici d’acte-descobriment per poder saber per endavant qüestions com per què vols el treball, per què ets han de seleccionar-te o quines esperes aprendre d’aquesta experiència. A més, tingues en compte que aquesta fase sol dur-se a terme per videoconferència o telèfon, per la qual cosa convé tenir una bona connexió a internet i un equip de qualitat.

Planteja’t que potser no tornaràs

Les dades reflecteixen que un de cada quatre estudiants que realitza pràctiques a l’estranger aconsegueix quedar-se en l’empresa amb un contracte indefinit. Pot ser que no sigui un percentatge molt elevat, però és una situació que es dóna amb bastant freqüència entre els joves treballadors i amb una bona formació a l’esquena. Per què no pots ser tu?

Tant si el teu objectiu és aconseguir perllongar la teva estada a l’estranger amb un contracte indefinit com deixar una bona impressió de les teves capacitats, recorda que has de treballar molt dur, mostrar iniciativa i ser resolutiu. Complint amb el teu treball i bolcant-te en l’empresa aconseguiràs que els teus superiors et tinguin en consideració i, qui sap, potser formis part del 25% d’afortunats que acaba no tornant a Espanya.

Imatge: Fuzz

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Pràctiques a l’estranger: passo a seguir per superar el procés de selecció”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio