EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Formació

Les qüestions més polèmiques de la nova Llei Wert

By , on 11 de desembre de 2012

Estudiants

Últimament només apareixen als mitjans de comunicació les novetats i les polèmiques sobre l’avantprojecte de llei de la LOMCE (Llei Orgànica per la Millora de la Qualitat Educativa). Una de les qüestions amb més ressò mediàtic, que ha despertat un allau de crítiques i inclús s’han convocat manifestacions, és la modificació del model lingüístic a Catalunya.

La proposta que fa el ministre Wert deixa la nostra llengua en una situació “pitjor que l’any 1978”, tal i com ha declarat Irene Rigau, consellera d’Educació en funcions. La llengua catalana queda en quart pla, per darrere del castellà i dues estrangeres, perquè per superar l’ESO no és obligatori aprovar el català. Però a més a més, ha d’haver-hi un equilibri lingüístic a la resta d’assignatures (matemàtiques, història, ciències, etc.), de manera que es facin tant en català com en castellà. I si els pares no estan d’acord amb l’idioma vehicular de les assignatures, podran portar els seus fills a centres privats amb les despeses pagades per la Generalitat. És un atac molt clar a l’escola pública i al model d’immersió lingüística català, que ha tingut tants bons resultats des de la Transició.

Però hi ha altres qüestions de la LOMCE que cal conèixer. Per exemple, el concepte de competició entre centres, una mesura existent als Estats Units i al Regne Unit. Consisteix en fer incentius per poder distingir els centres, de manera que els pares puguin escollir segons els que tinguin millors resultats els seus alumnes. Es realitzaran avaluacions externes tant a l’ESO com a batxillerat i els resultats seran públics i es farà un rànquing, perquè els pares puguin veure i comparar quins són els centres amb millors resultats. Aquesta mesura busca evitar l’abandonament escolar tant elevat que hi ha al nostre país, perquè es premien els millors centres i els millors estudiants. És l’entrada del sistema capitalista i els criteris de mercat a l’escola, que tantes desigualtats socials generen.

Un altre qüestió important de la LOMCE és la religió. Ja fa mesos que el ministre ha mantingut converses amb l’Església per pactar les condicions. Segons l’avantprojecte, els alumnes que no escullin religió com a assignatura, hauran de fer una altra matèria alternativa forta anomenada Valors Culturals i Socials a primària i Valors Ètics a secundària. Es justifica aquesta decisió dient que es vol evitar l’enorme descens d’estudiants que cursen religió a les escoles. També se suprimeix definitivament l’assignatura Educació per la Ciutadania que es va cursar quan el PSOE va governar. Fa riure que en un estat aconfessional com és Espanya es produeixin aquestes converses entre Església i Govern i es doni tanta importància l’assignatura de religió a les escoles.

Caldrà estar atents i veure com es produeixen els debats i els diàlegs amb les Comunitats Autònomes per pactar les condicions. I també, com acabarà sent la llei definitiva quan s’aprovi.

Foto de knittymarie a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Les qüestions més polèmiques de la nova Llei Wert”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio