EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Formació

Ensenyament implantarà l’assignatura ‘Servei Comunitari’ gradualment

Els alumnes han de realitzar un voluntariat per graduar-se a l’ESO
By , on 8 de juliol de 2014

La conselleria Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha explicat com serà la nova assignatura en la qual els alumnes de Secundària hauran de fer tasques de voluntariat a partir del curs vinent. L’assignatura ‘Servei Comunitari’ es planteja com una acció educativa obligatòria a 3r o 4t d’ESO en que s’obligarà als adolescents a dedicar vint hores a un projecte social solidari que els permetrà col•laborar en alguna entitat del seu entorn fent tasques de voluntariat.

La consellera Irene Rigau ha explicat que Ensenyament pretén que “els alumnes practiquin” la societat que volen i “descobreixin què representa exercir el respecte, la renúncia i superar les dificultats”. Per això, la consellera ha anunciat que el proper curs s’introduirà una nova assignatura al currículum dels estudiants de tercer i quart curs de la ESO en la que s’abordarà la realització de tasques de voluntariat amb caràcter obligatori per a l’obtenció del certificat d’Estudis Secundaris.

La matèria que vol introduir la conselleria d’Ensenyament el proper curs 2014-2015 comptarà amb 20 hores anuals dividides en teoria i pràctica en un projecte social. Les lliçons teòriques es podran realitzar a les aules de l’institut de l’estudiant i es centraran en fomentar el respecte i millorar l’entorn; mentre que en la part pràctica de l’assignatura els alumnes hauran de fer a casals d’avis, escoles del barri o entitats socials.

En concret, es destinaran 10 hores lectives a treballar la matèria de manera transversal, és a dir, en diferents assignatures, i 10 hores més de servei comunitari, fora del seu horari lectiu, amb caràcter obligatori per aconseguir el graduat. Cada centre haurà d’estudiar les necessitats del seu entorn i triar l’entitat amb la qual col•laborarà dins de diferents àmbits com l’intercanvi generacional, la cooperació o el lleure educatiu. Els centres també disposaran d’autonomia per decidir si els projectes de voluntariat es realitzaran a tercer o quart curs de la ESO.

La introducció de serveis comunitaris al currículum, que comptarà a les notes com qualsevol altra assignatura, es fa després d’una experiència pilot de dos anys a 152 centres de Catalunya. De moment, el curs que ve hi haurà 300 instituts implicats en les tasques de voluntariat, amb un total de 5.000 alumnes. L’assignatura s’anirà desplegant fins a arribar a tots els instituts tant públics com concertats en els propers 5 anys.

El 98% dels centres que ja han participat en el pla pilot han observat una millora en les actituds i els valors dels alumnes que hi han participat, per això la Generalitat vol estendre aquest projecte a la resta de centres de Catalunya. La col•laboració en una entitat social de l’entorn dels escolars ha suposat una experiència enriquidora per als alumnes, ajudant-los a madurar i a adquirir valors positius envers els altres.

Imatge: Dave Bezaire & Susi Havens-Bezaire

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Ensenyament implantarà l’assignatura ‘Servei Comunitari’ gradualment”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio