EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Formació

El TS desestima la demanda d’augmentar les hores lectives en castellà

La immersió lingüística actual no vulnera drets fonamentals
By , on 10 de juny de 2016

ts

El Tribunal Suprem (TS) ha desestimat la demanda d’un pare que sol·licitava l’escolarització bilingüe dels seus fills a un centre de Roses, que també afectava als seus companys de classe. El demandant argumentava que l’actual model d’inmersió lingüística era contrari als drets constitucionals a la igualtat i l’ensenyament, quelcom que l’Alt Tribunal ha rebutjat ja que les classes es donen en català i en castellà.

El cas té els seus origens a l’any 2012, quan el demandant va interposar una denúncia contra el col·legi Montserrat Vayreda de la localitat de Roses, en el qual estudiaven els seus fills. En les dues so·licituts presentades al Departament d’Ensenyament, el pare instava a “adaptar el sistema educatiu” del centre d’estius de Roses per a que els seus fills i els seus companys realitzessin les lliçons en català i en castellà, les llengües cooficials.

Per la seva banda, Departament Ensenyament va rebutjar la prposta d’incrementar les hores lectives en castellà tal com demanava el pare dels nens. En comptes d’això, va proposar que els alumnes rebessin l’atenció individualitzada en castellà. El pare va rebutjar aquesta proposta d’Ensenyament i va dur l’asumpte als tribunals, tot insistint que amdbòs idiomes tinguessin un tractament proporcional al centre on estudiaven aes seus fills, al•legant una vulneració dels drets a la igualtat i l’ensenyament. Tanmateix, eva demanar una indemnització econòmica de 12.000 euros contra la Generalitat de Catalunya, en concepte de danys i perjudicis.

El demandant ja es va endur un primer revés quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó al Departament d’Ensenyament al 2014. Dos anys més tard, la setència del Tribunal Superior de Justicia posa punt i final, aclarint que Ensenyament no ha vulnerat cap dels drets dels menors. Tanmateix, a la sentència obliga al pare a abonar els costs del procés legal en un màxim de 3.000 euros.

Una sentència a favor de la immersió lingüística

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha afirmat que la sentència emesa pel Tribunal Suprem és positiva i dóna suport al model d’inmersió lingüística de Catalunya. Segons la consellera, l’Alt Tribunal “avala” i “reforça” l’ús del català com a llengua preodiminant a les aules i especifica que impartir classes en català i castellà en la proporció no desitjada pels pares que no vulnera els drets fonamentals dels alumnes i de les famílies “que en aquest cas són la igualtat i l’ensenyament”.

Tanmateix, la responsable Ensenyament ha augurat que la sentència tindrà com a altres efectes la paralització de les demandes i processos judicials oberts contra el sistema d’inmersió lingüística en català en el quals es demani la paritat d’hores entre els idiomes. De moment, hi ha un total de 22 demandes en tràmit, de les quals ja s’han firmat cinc sentències fermes contra els pares, segons ha destacat la responsable d’Ensenyament. Per últim, Ruiz ha volgut destacar que la sentència del Tribunal Superior és el primer en el qual la familia al·lega una vulneració dels drets fonamentals, quelcom que l’alt tribunal ha desestimat.

Imatge: succo

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El TS desestima la demanda d’augmentar les hores lectives en castellà”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio