EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 

Post categorized in ‘Noves tecnologies’

Noves tecnologies

La Generalitat de Catalunya encoratja als centres a usar el telèfon mòbil

Els ‘smartphones’ poden ser una eina educativa
By , on 26 de març de 2015

mobil

La consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, ha anunciat que l’executiu català potenciarà l’ús del telèfon mòbil com a instrument pedagògic a les escoles catalanes. Amb aquestes declaracions, mostra el seu suport al document del Consell Escolar de Catalunya en el qual es posiciona lorganisme en contra de prohibir l’entrada d’aquests dispositius a les aules.

El document del Consell Escolar de Catalunya s’ha presentat durant un acte de balanç del programa mSchools en el Mobile World Congress (MWC), que ha inaugurat la consellera Rigau. En aquest marc, la consellera d’Ensenyament catalana s’ha mostrat favorable a introduir i a potenciar l’ús de la telefonia mòbil en el cap de l’ensenyament per a finalitats pedagògiques i ensenyar als alumnes a no utilitzar-lo quan no és necessari.

Volem potenciar l’ús del mòbil com a instrument pedagògic i donar les pautes educatives que afavoreixin el treball de l’alumne, la potencialitat de l’instrument i per deixar d’utilitzar-ho quan no toca.

En la seva intervenció, la responsable d’Ensenyament a Catalunya ha afegit que les escoles i instituts catalans preparen als seus estudiants en competències digitals. Tanmateix, ha afirmat la bona disposició de la Conselleria a introduir el mòbil com a eina de treball diari en els centres escolars sempre que els docents introdueixin les estratègies pedagògiques adients per a fer-ne un ús assenyat i educatiu d’aquests dispositius. En cas contrari, “el seu lloc és estar en la motxilla”, ha defensar Rigau.

En la mesura que es va preparant als alumnes en la competència digital, els centres podran introduir les estratègies pedagògiques que permetin l’ús assenyat del mòbil, perquè si no és per al treball educatiu, el seu lloc és estar en la motxilla. Continue reading »

Comments (0)
Noves tecnologies

Navega de forma segura gràcies a Tuenti

La xarxa social espanyola ha creat tres manuals
By , on 9 de gener de 2014

La xarxa social espanyola Tuenti ha elaborat tres guies educatives enfocades a adolescents, pares i educadors amb consells sobre privacitat i seguretat per als usuaris d’aquesta i les altres xarxes socials. Aquests manuals han estat elaborades per un comitè d’experts en la matèria i estan disponibles per a qualsevol tipis d’usuari en el centre d’ajuda i seguretat de la plataforma social Tuenti.
La protecció i seguretat en les dades dels usuaris són dues de les principals preocupacions de la xarxa social Tuenti, empresa que han creat i posat a la disposició d’usuaris, pares i educadors tres manuals per al correcte ús d’aquesta plataforma. Així doncs, un comitè d’experts en privacitat i seguretat, en el qual han participat els equips de recerca de menors i Internet de la UNED i de joves, comunicació i xarxes socials de la URJC; proposen les claus per un ús segur d’Internet.

Aquests manuals han estat creats partint de l’experiència de l’equip de Suport a l’Usuari i l’equip jurídic de la companyia, que són coneixedors de les principals incidències i problemes dels usuaris adolescents. Els textos estan disponibles en el centre d’ajuda i seguretat de la xarxa social amb l’objectiu que qualsevol usuari, pare o educador pugui accedir i conèixer com navegar de forma segura a Tuenti però també en internet, partint d’uns consells senzills.

El material és fàcil de comprendre, pensat per a cada tipus de públic i amb indicacions molt pràctiques per a l’ús de la plataforma. Així doncs, els consells més pràctics són aquells encaminats per als adolescents que utilitzen aquesta i altres xarxes socials. Alhora, pels pares i educadors els manuals estan dissenyats per a ajudar a encaminar als joves en una pràctica responsable de la seva imatge i informació personal que es facilita per Internet.
Continue reading »

Comments (0)
Noves tecnologies

‘Tú decides en Internet’, per aconsellar els menors a com connectar-se a la xarxa

Els menors han de saber els riscos que hi ha per connectar-se a Internet i publicar informacions personals i privades.
By , on 31 de octubre de 2013

Les noves generacions són natives a Internet, les xarxes socials i les noves tecnologies. Això vol dir que tenen més coneixements i major facilitat per utilitzar els diferents dispositius que no pas els adults del seu entorn, ja siguin pares o professors. Ara bé, sovint són molt inconscients i és necessària l’ajuda dels adults per tal de no tenir problemes en un futur. Els menors han de saber que tot contingut que es publica a Internet, s’hi queda per sempre, de manera que han de ser molt cautelosos pujant informacions íntimes o privades. Cada vegada tenen més facilitat per connectar-se a la xarxa, però és impossible que els pares controlin absolutament el 100% del què fan. Tampoc és positiu un control excessiu, per això hi ha plataformes que s’encarreguen d’educar i difondre valors positius que els hi poden ser útils.

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), just acaba d’inaugurar el portal ‘Tú decides en Internet‘. Va dirigit a menors d’entre 10 i 15 anys, per informar i conscienciar dels perills i riscos que hi ha a Internet. Els menors poden tenir problemes en el moment en què publiquen fotografies o dades personals a les xarxes socials o quan un desconegut els hi demana informació. Pot ser utilitzada a la seva contra en forma de ciberbullying o suplantació d’identitat.

No cal alarmar-se ni posar-se nerviós, sinó que cal tenir eines com ‘Tú decides en Internet’ a mà per poder resoldre dubtes i assessorar els més petits. A aquesta pàgina web, s’explica la història en forma de còmic de ‘La Pandi’, una colla d’amics (en Fran, Leke, Elsa, Hugo, Tito i Mr. Globi) que van a l’institut i comparteixen experiències i anècdotes, totes relacionades amb l’ús correcte de les xarxes socials i Internet. Per exemple, l’Edu es deixa el correu obert i uns altres comencen a enviar e-mails de broma suplantant la seva identitat, o Fran organitza una festa i convida a molta gent que ha conegut per Internet.
Continue reading »

Comentaris tancats a ‘Tú decides en Internet’, per aconsellar els menors a com connectar-se a la xarxa
Noves tecnologies

‘Noves maneres de llegir i escriure’, una xerrada a càrrec de Daniel Cassany

El pròxim 30 de maig al centre cívic de Can Deu, al barri de Les Corts (Barcelona)
By , on 26 de maig de 2012

L’aparició de les Noves Tecnologies, entesa com l’aparició de les tecnologies digitals, ha trastocat de d’alt a baix el món de l’ensenyament. Noves formes d’impartir docència, més autonomia per l’alumne o fàcil contacte amb el professor són només algunes de les característiques d’aquest ‘nou’ ensenyament, de la que l’educació a distància (UNED, UOC…) són segurament el màxim exponent.

Presentació de la xerrada

Conscient d’aquest canvi i amb l’objectiu d’explicar-lo, el professor Daniel Cassany presentarà el pròxim 30 de maig la xerrada ‘Noves maneres d’aprendre a llegir i escriure’. L’acte es portarà a terme al centre cívic de Can Deu, a la Plaça de la Concòrdia (Les Corts-Barcelona) a partir de les 17 hores. Per poder-hi assistir només s’ha d’omplir un formulari d’inscripció amb algunes dades personals i centre educatiu al que pertanyem.

Continue reading »

Comments (0)
Noves tecnologies

‘Recicla Ciutat 2012’, la importància de viure en una ciutat sostenible

Un cicle de xerrades amb l’objectiu de conscienciar a la població de la necessitat d’un canvi
By , on 14 de maig de 2012

Tenir cura del nostre entorn és el primer pas encertat per aconseguir mantenir el món en el que vivim segur. En aquest sentit trobo que és molt adient l’eslògan de Natura, no se si d’ara ho fa uns anys, en els que ens animava a actuar localment i pensar globalment. Una reflexió del tot certa doncs si bé és veritat que una persona normal i corrent no pot accedir a problemes com l’emissió de gasos contaminants per part de les indústries, sí que pot reciclar la seva escombraria o utilitzar aerosols no contaminants.

Una forma de conèixer les possibillitats de canvi

Per tal de conscienciar als alumnes en aquesta matèria, la Càtedra UNESCO de sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el cesire*.aulatec, l’aula de recursos de Tecnologia del Departament d’Ensenyament, han organitzat una sèrie de xerrades sota el nom ‘Recicla ciutat 2012’, “un cicle d’intercanvi i difusió d’idees i experiències de transformació en els diferents àmbits de la vida quotidiana” en el que es vol

Continue reading »

Comments (0)
Noves tecnologies

5 pel·lícules sobre l’història de Catalunya

Els films ajuden a reforçar i completar coneixements
By , on 20 de febrer de 2012

Les pel·lícules educatives son una bona eina per a per a que els estudiants aprenguin d’una forma entretinguda sobre diverses matèries, també per aprendre una mica més sobre la història de Catalunya. Una de les característiques dels missatges audiovisuals d’aquesta classe és que conten amb un argument i un conjunt de personatges amb els que identificar-se, pel que son més atractives que un llibre de text. No obstant, hem d’entendre que les pel·lícules mai són un substitut d’un llibre o una classe, ja que compten amb inexactituds històriques, però son una excel·lent forma de completar i reforçar els coneixements ja apresos.

Una forma entretinguda i planera de conèixer la història de Catalunya a les aules o a casa pot ser a través de diversos films que s’han rodat sobre aquesta temàtica. Alguns períodes histporics han estat més interessants als ulls dels cineastes, però molts dels fets claus de la nostra història han estat retratats per les càmeres. A continuació us exposem una petita mostra:
Continue reading »

Comments (0)
Noves tecnologies

‘i-confiable’ t’ajuda a protegir-los

El projecte ensenya tant a educadors com a nens a fer un bon ús de la xarxa
By , on 14 de gener de 2012

La xarxa és una de les creacions més importants dels darrers temps i com a tal ha portat a la societat enormes avantatges i enormes inconvenients. No cal parlar de quins són els aspectes positius que ens aporta Internet perquè seria repetitiu i avorrit, forma part del coneixement comú de tots els sers digitals, uns sers que avui llegeixen aquest blog. Però així com els avantatges estan molt present a les nostres vides, moltes vegades no ens adonem que la xarxa també ens ha portat grans desastres. Per mi, un dels més greus implica als més petits, que estan totalment desprotegits davant l’ordinador. Pornografia infantil, suplantació d’identitat o fins i tot segrests són alguns dels punts negres de la tecnologia; per això, una bona part dels nostres esforços haurien d’anar dirigits a aconseguir fer de la xarxa un lloc segur i navegable.

Només en l'educació hi trobaran la protecció

Evidentment trobar la forma de fer-ho és molt complicat, no tant per la forma de fer-ho, ja que si capen segons quins continguts ho arreglem, sinó en les implicacions. I és que si comencem a tancar portals webs la llibertat serà posada en dubte. Seguretat o llibertat?

Per tal d’aconseguir arribar a aquest punt intermedi i ideal de xarxa, l’Ajuntament de Sabadell ha creat un projecte per educar als joves en el bon d’ús de les tecnologies. El projecte, anomenat ‘i-confiable’, es va començar a plantejar el 2007 i tenia com a objectiu aglutinar a tots els actors que intervenen en la comunitat educativa entorn a un objectiu lligat a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), per tal de millorar la introducció de les mateixes. A partir dels tallers ‘Internet segur’ començà una aventura que avui dia sembla haver arribat al seu cim.

‘I-confiable’ vol fomentar un ús segur i de confiança de les noves eines tecnològiques. Dins el ‘Plan Avanza’, dirigit pel Govern d’Espanya, trobem que el propòsit del projecte és: “informar i formar a aquelles persones que teen un contacte directe amb aquest sector de la població més vulnerable (els joves). Paral•lelament, mostrar als mateixos nens i nenes les precaucions que han de prendre i proposar possibles llocs a Internet que els pugui despertar l’interès, amb contingut profitós i enriquidor”.

Veiem doncs, com es tracta d’un projecte adreçat a tots, tant als pares, com als educadors com als nens, pel que la influència és major.
A més, al seu portal web han posat a disposició de tot aquell que estigui interessat en el tema el llibre ‘i-confiable’, una guia per a famílies, escoles i educadors. I és que en l’educació dels més petits tots ens hem d’involucrar.

Imagen | Isabel60

Comments (0)
Noves tecnologies

Prepara el nou curs amb Editex

Un remodelat portal de recursos didàctics digitals i un punt de reunió de professor 2.0
By , on 3 de octubre de 2011

Amb el començament del nou curs escolar, els professors de secundària, batxillerat i cicles formatius s’han trobat amb una grata sorpresa: la renovació de la web d’Editex. Aquesta editorial de llibres de text i materials didàctics li ha fet un bon rentat de cara al seu portal educatiu tot pensant en els usuaris. Tot l’aspecte visual és nou, amb imatges i icones més grans i descriptives, seccions clarament definides, etc. El sistema de navegació també és nou i molt més intuïtiu i simple, per tal de no perdre’ns quan hi naveguem. Els continguts també han estat reorganitzats per aconseguir aquests objectius. Per exemple, s’han redissenyat i ampliat les fitxes del catàleg d’Editex, una de les seccions més importants de la web.

Nova zona de professors

Així doncs, el nou eix de la web és l’experiència de l’usuari, en tant que es fomenta de manera clara la participació dels professors, convertint Editex en un portal 2.0 de ple dret. Podríem dir que la web és ara més “social” perquè integra un sistema de valoracions i comentaris que els usuaris poden deixar per tal de fer pública la seva opinió sobre els llibres de text i els materials didàctics que conté. A més, la web ens permet compartir aquesta informació amb els nostres contactes de Facebook, Twitter o LinkedIn i, a més, enmagatzemar l’adreça als nostres marcadors del Delicious.

Aquest primer pas capa a la socialització i el 2.0 tindrà continuació en forma de noves accions per part d’Editex, com ara el llançament de nous formats digitals. L’objectiu de l’editorial és potenciar el seu compromís amb les noves tecnologies i la integració de les TIC a les aules. A Editex tenen una llarga experiència amb llibres de text que queda palesa amb la qualitat dels seus llibres de text i continguts educatius. Com que el que els mou és una profunda vocació docent i la passió per la innovació, no és d’estranyar que hi posin tanta cura a l’hora d’aplicar els avanços en els mètodes pedagògics, com ara la virtualització dels continguts.

El renovat portal Editex.es disposa d’una àrea dedicada als professors que han anomenat “Zona Profesores”. Aquest és un espai on els docents de secundària i cicles podran compartir experiències, inquietuds i problemes mitjançant un fòrum de debat de professionals. A més, hi podran accedir a tot un seguit de recursos didàctics per tal de facilitar-los la preparació de les seves classes. Amb aquests recursos digitals, els seus alumnes tindran més possibilitats de lectures i d’estudi. Qualsevol iniciativa que tingui com a finalitat millorar el procés d’ensenyament i aprenentatge és benvinguda, i més si està recolzada per un grup amb una sòlida trajectòria en educació.

Comments (0)
Jocs i dinàmiques, Noves tecnologies

“Un joc perillós”, una plataforma lúdica per conscienciar als adolescents dels problemes mundials

A partir d’una sèrie de preguntes i l’explicació de les seves respostes els joves s’adonen de la realitat que els rodeja
By , on 28 de març de 2011

Participa-hi!

Pràcticament cada mes de l’any hi ha programada una reunió per acabar amb els problemes del món. Pobresa, riquesa, fam, malalties, canvi climàtic…els problemes són tants que no en tenen prou amb 12 mesos. Tot i així, tot i programar una reunió rere l’altra quasi de forma automàtica, les solucions a les que s’arriben són poques i es poden comptar amb els dits d’una mà.

La realitat és que és molt difícil canviar els hàbits diaris al que estem acostumats i per molt que els polítics de més alt rang es reuneixin dia si dia també no aconseguirem canvis dràstics. Aquests canvis només poden venir de la mà de la societat; que siguem nosaltres mateixos els que ens adonem que la problemàtica que ens afecta és real i que requereix solucions a curt termini.

Una de les millors formes de conscienciar a la societat és a través de l’educació, a través dels nens. Ensenyar als nens a respectar el medi ambient o conscienciar-los de que al món hi ha persones que no viuen tan bé com nosaltres i que hem d’ajudar-les d’alguna forma és bàsic perquè el dia de demà, el món estigui habitat per gent responsable i no per “nens de papa” com els que veiem al nou programa de cuatro. Uns nens no tan nens que no tenen cap tipus de consciència del món que els rodeja; un nens, aprofito per dir, que em fan vergonya. Però seguim amb els que ens interessa.
Continue reading »

Comments (0)
Formació, Jocs i dinàmiques, Noves tecnologies

Edu365, el portal web de l’educació

El portal està dissenyat per seccions, depenent de l’edat i curs dels seus usuaris
By , on 20 de novembre de 2010

Pàgina d'inici del portal edu365

L’altre dia parlàvem dels avantatges i inconvenients d’Internet respecte als nens. Avui, ens centrarem en la cara positiva de la moneda, que sempre és més agradable, i veurem un portal web molt útil per els nens. És un web del que segur que ja heu sentit parlar i al que ja haureu entrat, però per aquells despistats que encara no hagin descobert la seva existència farem una breu introducció i descripció. Parlem evidentment (encara no ho havia dit) del web edu365.

Edu365 és una eina interactiva creada per Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. El fet que vingui d’una font institucional i que per tant, puguem contrastar i ubicar, dóna qualitat al web i li atorga més credencials. Un portal en el que els pares podran confiar i deixar que els seus fills bussegin lliurament.

Un dels aspectes més positius del web és la seva estructura, dividit en les diferents etapes de creixement i educació dels nens, fa possible que aquest pugui accedir directament als continguts específics per la seva edat i no perdi el temps amb nivells inferiors ni es faci un embolic amb nivells superiors. Així, trobem l’etapa d’Infantil, de Primària, d’ESO, Batxillerat i Formació Professional; aquesta última pels no tan nens.
Continue reading »

Comments (0)
Page 1 of 212

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio