EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Educació especial

Educació emocional, què és?

Es tracta d’un tipus d’ensenyança que ens ensenya a enfrontar-nos al món real
By , on 5 de abril de 2011

Aprendre a treballar amb les nostes emocions és clau per l'educació emocional

Educar no es limita només a ficar una gran quantitat de coneixements dins el nostre cap i deixar-nos a lloure, perquè ens donem de cap amb el primer mur o obstacle que ens trobem. Els coneixements, podríem anomenar, enciclopèdics, són molt importants a la vida, però si no venen acompanyats d’un altre tipus d’educació, més personalitzada, no ens serviran de res. Educar és ensenyar a enfrontar el món, a ser capaços de superar les proves que el dia a dia ens va donants, d’aprendre dels errors i d’alegrar-nos dels encerts.

En aquest sentit existeix un tipus d’educació, l’emocional, que ens aporta la capacitat de controlar i reconèixer els sentiments i emocions, tant propis com dels altres. De la mateixa forma que ens ensenya a discriminar entre aquestes emocions i a fer servir la informació per guiar el nostre pensament i les nostres accions. Es tracta d’una ensenyança que ens ensenya a interactuar amb el món, a viure amb societat, i ens aporta habilitats com el control dels impulsos, l’autoconsciència, la motivació, l’entusiasme, la perseverança, l’empatia o l’agilitat mental. Aquestes característiques es situen al marge del coneixement enciclopèdic del que abans parlàvem, però no són independents d’ell i és que milloren la nostra capacitat d’emmagatzematge de coneixements.

Totes aquestes habilitats es poden estimular i potenciar al llarg de la nostra vida, però és en l’edat escolar, quan les persones som com esponges i tot ho integrem, que és més efectiva. Per això existeixen moltes iniciatives i recursos per potenciar aquesta faceta en els nens. De fet, s’ha comprovat que després de rebre aquesta educació emocional certes actituds canvien. Així, veiem que:

-El nen aprèn a comunicar-se i fer-se entendre

-És capaç de posar-se a la pell dels altres
-Té més iniciativa
-És capaç d’adaptar-se a les circumstàncies

En definitiva, es mou com peix a l’aigua en el món real i és capaç de superar les dificultats que aquest li va mostrant. Existeixen moltes organitzacions, conscienciades amb aquest tipus d’educació, que busquen les millors vies per donar-la a conèixer. La Fundació per a l’Educació Emocional (FEM), per exemple, neix el juliol de 2007 amb “la missió de participar en el desenvolupament del benestar personal i social, mitjançant la investigació, formació i difusió de programes i eines en educació emocional que permetin a nens, adolescents i majors de qualsevol condició social, elaborar hàbits i conductes que millorin el seu benestar”. D’aquesta forma i gràcies a un ampli cos de personal qualificat, esperen poder oferir una educació emocional plena i d’alta qualitat. Una educació que ens ensenyi a caminar, a caure i a aixecar-nos.

Foto: Carola_Rosario a ArteyFotografia

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Educació emocional, què és?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio