EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 

Post tagged with ‘jocs de memoria de la caixa’

Jocs i dinàmiques

Exercicis per treballar la pèrdua de memòria

L’edat i la memòria estan íntimament lligats, però són moltes les accions que podem fer per alleugerar el lligam
By , on 26 de setembre de 2011

L’edat i la memòria són dos aspectes íntimament relacionats, d’això no hi ha dubte. Tot i així, la primera no és la única que influeix quan la segona comença a fallar; en aquest procés hi intervenen molts altres factors, alguns d’ells són impossibles de prevenir, d’altres, en canvi, tenen fàcil solució gràcies a l’estimulació i el manteniment cognitiu. De fet, si l’edat fos l’única variable que es tingués en compte a l’hora de perdre la memòria totes les persones majors serien incapaces de tenir records, però no és el cas i de fet, segur que en més d’una ocasió has conegut a algun avi o àvia amb el cap més clar que qualsevol jove.

"Mens sana in corpore sano"

Entre els factor que incrementen el risc de patir pèrdues la memòria que podem pal·liar, hi trobem la disminució de l’estimulació per exigències. És el cas de la jubilació, una època de relaxació en la que no hauríem de deixar d’estimular la nostra memòria. Per fer-ho, pots servir-te de les feines quotidianes, com no utilitzar la calculadora o la memòria del telèfon i intentar ser tu mateix qui recordi les operacions i els números o no posar la alarma al rellotge per fer tal o qual cosa, fet que t’obligarà a estar a l’aguait.

Continue reading »

Comments (0)
Formació, Jocs i dinàmiques

Jocs de taula educatius, aprèn jugant!

Memory, Tangram o Operació són alguns dels jocs que uneixen diversió i aprenentatge
By , on 11 de gener de 2011

Amb el Tangram, aconseguiràs fer totes aquestes figures?

A l’estiu mantenir als nens ocupats i entretinguts és molt fàcil, n’hi ha prou amb inventar-se algun joc d’aigua o a l’aire lliure i deixar que la seva imaginació voli. Córrer, saltar, pujar, baixar… la llibertat que dóna el bon temps no té preu i els nens ho saben més que ningú altre. El problema arriba a l’hivern, moment en el que ens toca treure la pols als jocs de taula i incentivar, ja que hi som, l’intel•lecte dels més petits de la casa. Depenent de l’edat seran uns o altres els jocs que haurem d’escollir, però la varietat és molt gran, així que segur que trobarem l’idoni.

El dominó és un joc de taula en el que s’utilitzen fitxes rectangulars, dividides em dos quadrats. Cada un d’aquests porta marcats de cero a sis puntets, indicant quin és el número de la fitxa. El joc, consisteix enllaçar els mateixos números un rere l’altre, intentant ser el primer en quedar-se sense fitxes. Un joc tradicional que ajudarà als nens a familiaritzar-se amb els món dels números.
El parchís, un altre clàssic entre els clàssics és també una gran font d’entreteniment. Es juga en un tauler amb un dau i quatre fitxes del mateix color per cada un dels jugadors. L’objectiu del joc es aconseguir que totes les teves fitxes arribin fins a la casella final, evitant que els teus contrincants et matin les fitxes. Un joc que permet desenvolupar l’estratègia i la planificació.
Continue reading »

Comments (0)
Jocs i dinàmiques

Endevinalles, una bona forma de mantenir la ment àgil i desperta

Explica’n al teu fill!
By , on 18 de desembre de 2010

Jocs com els escacs també entrenen l'enginy

La infància és la millor època per inculcar als nens hàbits i costums. Quan som petits els humans som com esponges i absorbim d’una forma espectacular tot el que ens rodeja. És en aquest moment quan una bona educació en les matèries i els valors es sembrarà i no serà fins anys més tard que es podran recollir els fruits. Durant tota la infància, i després, mantenir una ment oberta i àgil és molt important i una de les millors formes d’aconseguir-ho es a través dels exercicis i jocs d’enginy. Existeixen noves formes i jocs que utilitzen les tecnologies per aconseguir aquest objectiu, però per es nens més petits existeix un mètode tradicional que mai falla: les endevinalles. Aquestes, a més de ser una pràctica divertida que farà que el nen no s’avorreixi, l’ajudarà a mantenir una ment desperta i lògica, aspecte que més endavant l’ajudaran a adquirir de forma més senzilla totes les matèries que es proposi.

La majoria tenim un repertori més o menys limitat d’endevinalles que contar, segurament us ha passat que us adoneu que sempre acabeu contant les mateixes. Per això i perquè pugueu contar al vostre fill tantes endevinalles com vulgueu, us en deixo unes quantes infantils. A veure que us semblen!

Per fora duc vestit verd,
i per dintre vaig vermella,
amb botons que llenceu
els qui em mengeu.
Què sóc? La Síndria

Passo la vida fent voltes,
caminant a poc a poc,
però per més que camino
sempre estic al mateix lloc.
Què sóc? El rellotge

No sóc cargol ni bolet
i la pluja em fa sortir,
si cau aigua m’estarrufo
i si fa sol estic pansit.
Què sóc? El paraigües

Puc ser russa i divertida.
Sóc alta.
I a l´hivern em vesteixo de blanc.
Què sóc? La muntanya

Groga en el centre,
Blanca per fora,
Si fos ou
Estaria a la nevera.
Però com que no ho sóc
Surto a la primavera.
Què sóc? La margarida.

Porto diners i no sóc banquer,
Paper o metall, el que sigui més igual.
Què sóc? El moneder.

Una caixa petiteta
blanca com a cal,
tots la saben obrir,
ningú la sap tancar.
Què sóc? L’ou.

Quin és l’animal que pot aguantar
el doble del seu pes?
La formiga

Què serà
que a la porta està
i no vol passar?
El llindar

Quina cosa és molt gran,
que passa pel forat d’una agulla,
entra al mar i no es mulla?
Els raigs del sol

Unes quantes aportacions que segur engreixaran el teu arxiu d’endevinalles.

Foto: Wilfredor a wikimediaCommons

Comments (0)
Jocs i dinàmiques

Autodefinit… i acaba la plantilla

Un joc de definicions i memòria
By , on 31 de octubre de 2010

Els passatemps ajuden a exercitar les habilitats

Parlant de com matar el temps en els llargs trajectes en metro, bus o tren ja hem comentat en alguna ocasió que els jocs d’habilitat són els protagonistes. El sudoku, per exemple, és una bona opció. Però per mi, hi ha un passatemps que supera a qualsevol altre en aquest àmbit i s’emporta el primer premi: els autodefinits. El joc consisteix en omplir una plantilla amb paraules entrecreuades a partir d’unes definicions donades. La plantilla consta d’una sèrie de caselles blanques en les que han de col•locar-se les lletres i d’altres més obscures separadores.

Si haguéssim de comparar aquest passatemps amb algun altre podríem dir que és similar als mots encreuats amb la particularitat que en aquest cas les definicions es troben en la plantilla, dins les caselles separadores. De la mateixa forma, saps exactament on va col•locada la paraula que busques, només l’has de trobar. Depenent de la dificultat de l’autodefinit et costarà més o menys resoldre el passatemps però ja veuràs com si practiques sovint i resols fins al final tots els problemes pujaràs de nivell sense adonar-te. A més veuràs com hi ha algunes paraules que es van repetint tot sovint, segurament perquè presenten singularitats molt especifiques, pel que costa trobar-ne de similars.

Si us sóc sincera al començament era incapaç d’acabar de resoldre un autodefinit complet i era molt frustrant, però si accepteu un consell, no ho abandoneu; mireu les solucions quan vegeu que sou incapaços de seguir i intenteu recordar-les si us tornen a sortir a algun altre autodefinit. Veureu com un dia, sense saber com, haureu completat el passatemps! Us semblarà una bogeria però és un moment de gran satisfacció.
Continue reading »

Comments (0)
Jocs i dinàmiques

Aprendre a sumar amb el joc

Jocs que fan més lúdic l'aprenentatge
By , on 23 de novembre de 2009
Les cartes ens ajuden a sumar

Les cartes ens ajuden a sumar

Les tardes amb els nens poden fer-se estressants si són molt petits, diuen que no porten deures, o canvien una vegada i una altra de joc, sense aconseguir que res capti la seva atenció veritablement. Si ja no saps com entretenir als teus fills, i no estàs disposat que s’acomodin durant hores passivament enfront del televisor, tal vegada puguin servir-te d’ajuda les activitats que anem a proposar-vos a continuació, perquè aprenguin i repassin continguts del col·legi, de forma divertida i amena.

L’article d’avui va dedicat a consolidar, a través de jocs, una de les operacions aritmètiques més primerenques en la seva adquisició: la suma. Ens sembla important perquè la discalculia (problemes per a raonar processos matemàtics) és una dificultat que, si no es treballa, pot convertir-se en un problema que obstaculitzi l’aprenentatge d’un percentatge de nens (6-10%) en cursos superiors.

Per això, com a pare o mare pots recolzar-te en una sèrie d’exercicis a realitzar a casa, amb els quals afermar el sentit lògic dels nombres i el raonament matemàtic dels teus fills, des que són petits.

Joc de 10 surt
És vàlid qualsevol tipus de cartes que vagin numerades, almenys del 1 al 10. Es reparteixen set a cada participant, i es col·loca la resta en la taula. Cada jugador pot llançar al centre 2 cartes, amb la condició que sumeixen entre elles 10. Aquell que abans llanci totes les cartes de la mà guanya. Després d’una ronda sense tenir les cartes adequades, tots tenen una altra oportunitat de demanar una carta al seu company de la dreta, qui haurà de donar-li si la té.
Continue reading »

Comments (0)
Jocs i dinàmiques, Recursos

Exercitar la memòria, una tasca essencial

Des de la infància fins a la vida adulta
By , on 16 de novembre de 2009
La memòria, la màquina dels nostres records

La memòria, la màquina dels nostres records

Moltes vegades ens adonem que ja no tenim la mateixa capacitat de retenció d’informació a la memòria que en anys anteriors. Fins i tot pensem que de ben petits, quan anàvem a l’escola i fins i tot a l’escola bressol, teníem més memòria que ara.

Certament, el fet d’exercitar la memòria és un procés que no hauríem d’abandonar mai en tota la nostra vida. Si es dóna el cas que de petits teníem molta més retentiva que ara no és per una altra cosa que per haver-la exercitat més.

Els infants compten amb una gran estimulació de la memòria a l’escola i a casa a través de l’adquisició de nous hàbits, de les joguines, de la televisió i els programes educatius, de les tasques de l’escola, de l’aprenentatge a classe.
Continue reading »

Comments (2)
Projectes, Temes clau

Proinfància, programa de pobresa infantil

Ajuts a famílies amb fills de 0 a 16 anys
By , on 28 de octubre de 2009
Ajuts a famílies amb fills  de 0 a 16 anys

Ajuts a famílies amb fills de 0 a 16 anys

Avui us apropem un projecte que pot resultar molt interessant per a totes aquelles famílies amb fills que, per raons divereses, compten amb una manca de recursos que els dificulta el dia a dia. Per tal de combatre la pobresa infantil, primer repte dels Objectius del Mil·leni, La Caixa va engegar el Programa Proinfància.

Es tracta d’un projecte que lliura ajuts a les famílies amb fills de 0 a 16 anys i pocs recursos econòmics, per tal de garantir una atenció adequada a infants i joves en diversos aspectes que a continuació explicarem. L’objectiu, a més de millorar la situació familiar de la família, és promocionar i facilitar la inclusió socials dels menors.

Els ajuts es realitzen en forma de xecs, amb diverses quantitats, i amb un servei concret a cobrir. Els ajuts econòmics estan dividits en tres serveis bàsics:

-Ajuts a l’atenció psicosocioeducativa: en aquests ajuts incloem recursos econòmics per al recolzament psicològic als infants, així com el desenvolupament del menor i la teràpia familiar. També afegim reforç educatiu, cura del nen en el domicili, activitats en centres diaris o centres oberts, campaments i escoles d’estiu.
Continue reading »

Comments (0)
Jocs i dinàmiques, Recursos

Jocs de presentació: el pistoler

Una forma de conèixer el grup en la fase inicial
By , on 1 de octubre de 2009
El grup no es coneix en els primers dies

El grup no es coneix en els primers dies

A educabloc.cat seguim oferint-vos, a més d’articles de reflexió o de projectes interessants, alguns recursos per anar fent un calaix interessant en la vostra acció educativa amb infants i joves. Avui us presentem una de les moltes dinàmiques de grup en forma de joc que hi ha, un clàssic sobretot a l’educació en el lleure.

El Pistoler -nom per una altra banda una mica violent- dóna nom a un joc de presentació molt interessant quan tenim un grup de 10 o més persones que tot just comencen a interactuar i no coneixen pràcticament ni els noms dels seus propis companys.

Aquest joc consisteix a fer un exercici de memòria per tal d’aprendre tots els noms, a l’hora que trenquem el gel i comencem a agafar certa confiança amb la resta del grup. El joc és molt senzill. En primer lloc cal que tots els infants es posin en rotllana, sempre de peu. Demanarem un voluntari -com no es coneixen potser costa una mica que surti voluntàriament i l’hem d’escollir- que es posarà al centre de la rotllana.

Un cop estigui situat, tancarà els ulls i començarà a fer voltes amb el braç estirat assenyalant al seu davant. Quan vulgui s’aturarà i aleshores hi haurà una persona que serà assenyalada. Aquesta ha d’ajupir-se i, aleshores, els altres dos companys hauran de ‘disparar-se’ a l’hora que diuen el nom de l’altre, cosa complicada quan no sabem massa bé els noms encara.

El més ràpid seguirà al joc i l’altre s’ajupirà i quedarà eliminat. Les eliminacions provocaran que cada cop tinguem a algú diferent als nostres costats i haurem d’anar recordant tots els noms si volem avançar al joc. Sense cap dubte, si aconseguim que funcioni amb rapidesa pot arribar a ser molt divertit, es poden confondre noms o dir malament i arribar a situacions gracioses que afavoriran el bon ambient.

A més, el joc compta amb altres variants també interessants. Una consisteix en un duel individual entre els pistolers. Per a això farem dues fileres que es posaran una d’esquena a l’altre i separades a uns 10 metres. L’animador de l’activitat agafarà dues persones i les aproparà al centre fins que es toquin d’esquena. Aleshores començarà a comptar passos, fins a cinc, i un cop es facin els dos participants donaran la volta i faran com a l’anterior versió. És una variant més individualitzada i potser més llarga que l’anterior.

Amb jocs com aquest i altres que explicarem en propers posts podem trobar moltes interaccions inicials interessants entre el grup, que estarà encara en una primera fase de confiança i coneixença.

Foto: Grup de nens per Trenton Schulz a Flickr

Comments (0)
Jocs i dinàmiques

Jocs casolans per a la memòria

Un recurs per a entrenar la nostra ment
By , on 20 de abril de 2009
Hi ha molts exercicis per treballar la memòria

Hi ha molts exercicis per treballar la memòria

“Passa’m les… les… per a tallar”, “Com es diu aquest…sí home aquest senyor…”. Si es viu aquesta escena de forma freqüent, sense ànims d’alertar ni dramatitzar, és convenient que com a mínim ens disposem a exercitar la memòria.

Tenir dificultat per a trobar la paraula adequada, no recordar el nom d’algú quan veiem una cara, o emprar més temps que abans per a dir el nom d’una eina quotidiana, és més que raó suficient per a aturar-se i començar a reflexionar seriosament sobre la necessitat d’entrenar la nostra memòria.

És cert que davant determinades circumstàncies d’estrés o ansietat, la nostra ment està tan saturada que és fàcil tenir més errors de memòria, atenció o llenguatge. També és cert que amb l’edat, la fluidesa verbal i la capacitat d’emmagatzemar informació per a després accedir a ella es va limitant. Però tot això no és per a lamentar-nos, sinó per a ser-ne conscients de que allò que no exercitem s’atrofia, i que la memòria es pot reeducar.
Continue reading »

Comments (0)
Formació, Recursos, Temes clau

Brain Training: jocs per a una ment més sana

By , on 8 de gener de 2009

Acostumem a dir que els videojocs no acaben de ser l’entreteniment ideal per als infants i adolescents: els distreuen, els aïllen de les relacions familiars i socials i la majoria acaben desenvolupant comportaments violents. Molts experts i educadors diuen que és impossible que treballin la seva imaginació i la seva creativitat si passen tot el dia davant d’un videojoc.

Tanmateix, fa més d’un any que no parem de rebre elogis del joc Brain Training de Nintendo DS, un passatemps mental molt interessant per a tota la família. És apte per a tots els públics i els nens poden treballar la seva memòria, així com la gent gran, sobretot aquells amb principis o diagnosi d’Alzheimer.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio