EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 

Post tagged with ‘fracàs escolar’

Formació

Ajudar als fills a fer els deures perjudica el seu rendiment acadèmic

Els nens han d’aprendre a fer els deures sols
By , on 11 de setembre de 2015

deures

Ajudar als fills per fer les tasques escolars pot ser “contraproduent” per millorar el seu rendiment acadèmic, segons s’ha afirmat en un estudi publicat per la Universitat Complutense de Madrid (UCM), la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) i la Universitat del País Basc (UPV). L’estudi defensa que els pares que proporcionen ajuda als seus fills a l’hora de fer els deures estan perjudicant el desenvolupament de les seves capacitats acadèmiques.

L’estudi –que ha agrupat els resultats de 37 estudis i 80.000 casos– de les tres universitats espanyoles adverteix que, malgrat que hi ha nombroses recerques que relacionen la implicació parental amb millors notes, no totes les formes d’implicar-se en els estudis dels nens són adequades. En concret, l’ajuda paternal durant les tasques diàries de l’escola pot arribar a ser “contraproduent” i a frenar les seves capacitats per treballar de forma autònoma.

Un dels autors de l’informe i investigador del grup Neuropsicologia Aplicada a l’Educació (NYE), Enrique Navarro, ha defensat que han “observat com algunes formes de participació dels pares resulta més efectives que unes altres”. Els resultats de la recerca han mostrat que ajudar als fills a realitzar els deures escolars és solament eficaç “quan els menors presenten dificultats educatives” que els impedeixen poder fer ells mateixos les tasques. Continue reading »

Comments (0)
Formació

L’important projecte de l’escola inclusiva avui dia

Avui dia, malgrat la crisi l'escola ha de ser un lloc on no hi hagi diferències personals entre els alumnes.
By , on 30 de juliol de 2013

Estudiar

Una escola és un espai on tots els alumnes, més enllà de les seves condicions personals, poden aprendre i millorar els seus coneixements de cara el món real. Malauradament, no deixa de ser teoria, perquè no totes les persones tenen els mateixos recursos i oportunitats per poder aprendre. El model ideal d’escolarització és el de l’escola inclusiva, com a manera de reaccionar front la diversitat. La idea és que tot els alumnes puguin aprendre de la mateixa manera, encara que les seves necessitats siguin diferents. Tota la comunitat educativa i tots els implicats han d’esforçar-se per tal que el servei educatiu que rebin els menuts sigui de millor qualitat.

Continue reading »

Comentaris tancats a L’important projecte de l’escola inclusiva avui dia
Formació

Retorn al model de les escoles rurals a Galicia

Classes de 20 alumnes d’entre 6 i 12 anys amb un sol professor per totes les matèries
By , on 14 de juny de 2012

Unes retallades tan dràstiques en educació han de fer-se evidents forçosament, li pesi a qui li pesi. Per això, les primeres notícies sobre tancaments, acomiadaments i baixada de la qualitat de l’educació ja han sortit a la palestra i la primera Comunitat Autònoma protagonista és Galicia. Allà, es torna al model educatiu de les escoles rurals: un professor per tots i per tot.

La qualitat de l'educació a les zones rurals de Galicia, en perill

I és que a partir del curs que ve, les escoles amb pocs alumnes unificaran l’educació Primària i els docents impartiran classe a 20 alumnes d’entre 6 i 12 anys, amb les diferències a nivell d’aprenentatge que això suposa. Els més petits, centrats en aprendre a llegir i a sumar conviuran amb els més grans, que necessiten un alt nivell per donar el salt a l’ESO. I a pregunta que sorgeix al respecte és evident, és possible mantenir la qualitat amb alumnes de nivells tan diferents?

Aquesta mesura suposa el trencament que el conselleiro va firmar amb els sindicats l’any 2009. En aquest sentit, la coordinadora de CC.OO. a Ourense, Ana Barrios, ha alertat que el Govern de Feijóo vol “carregar-se els serveis públics i donar prioritat als privats”. Opinions apart, la reducció de la qualitat als serveis públics és clara.
Continue reading »

Comments (0)
Recursos

Consells per posar-se a estudiar

Dinàmiques i consells per fer les tasques acadèmiques
By , on 15 de febrer de 2012

El gran problema de molts estudiants és que no troben el moment de començar a estudiar i això repercuteix negativament en les seves qualificacions.  Les tasques diàries i repassar els coneixements abans d’un examen es converteixen en un problema que no volen afrontar i per això busquen excuses per justificar-se a ells mateixos les poques ganes. Prou de fer el mandra! Aplica’t aquestes dinàmiques i trobaràs les ganes d’estudiar que has perdut!

Consells per posar-se a estudiar

Consells per posar-se a estudiar

Molts estudiants obtenen qualificacions baixes, no perquè no tinguin la capacitat, sinó perquè estudiar es converteix en una tasca odiosa. Seguint una sèrie de tècniques i consells es pot aconseguir front als deures i als exàmens sense que això suposi un drama; però cal la força de voluntat de l’estudiant per girar la situació en la que es troba ara.
Continue reading »

Comments (0)
Temes clau

Fracàs escolar

Cada any el número de fracassos escolars incrementa
By , on 23 de febrer de 2010
Els nivells de fracàs fa dècades eren inferiors

Els nivells de fracàs fa dècades eren inferiors

Fa uns quants post us vaig parlar de La Classe, un film basat en educació, on no només els professors eren protagonistes, també ho eren els alumnes. Avui, i seguint la línia parlarem del fracàs escolar, ja que cada cop sembla que incrementa el número de joves que el pateixen. Aquest fet no només ens ha de preocupar com amics, familiars, etc. també ens hem de preocupar com a ciutadans, perquè si el fracàs escolar augmenta ens hem de plantejar una sèrie de qüestions importants per tal de fer front a aquesta situació.

Bé, en primer lloc no hem de confondre termes. El fracàs escolar, tal i com jo ho entenc, no es tracta d’abandonar els estudis -ja que aquesta és una conseqüència final del fracàs escolar- o bé de treure males notes. El concepte va una mica més enllà. El fracàs escolar s’entén com aquella situació en la qual l’individu no aconsegueix les fites esperades pel seu nivell d’intel·ligència, per tant, aquesta es veu afectada en el seu rendiment, integració i adaptació a la societat. Per tal de fer-ho més comprensible, aquí va un exemple:

Es pot considerar fracàs escolar el cas d’un nen/a o adolescent que per les qüestions que siguin és incapaç de seguir el ritme normal d’aprenentatge a l’escola o a l’institut. D’altra banda també es pot donar el cas del fracàs escolar amb algú capaç d’assimilar els conceptes i demés qüestions acadèmiques. Per tant no és tracta de ser més o menys intel·ligents, sinó que participen altres condicionants que afecten l’individu, podem anomenar-les “causes internes”, perquè estan molt relacionades amb la naturalesa pròpia de cada persona.
Continue reading »

Comments (0)
Formació, Temes clau

Per què és important tenir bona ortografia?

By , on 30 de gener de 2009
L'ortografia, un aprenentatge clau

L'ortografia, un aprenentatge clau

Un dels grans problemes amb els quals ens trobem en l’ensenyament és la gran quantitat de faltes d’ortografia dels alumnes. No hi ha discussió en aquest punt, una bona ortografia és la base d’un text ben escrit i cal tenir en compte que, en la majoria d’ocasions, ens comuniquem per escrit.

Així doncs, el problema de l’ortografia no és tansols un problema escolar, va més enllà, pertany a la vida: cartes, currículum, sol·licituds, instàncies, treballs d’investigació, resolucions judicials, escrits policials, denúncies… tot va per escrit. Tot hauria d’estar impecable en el que a ortografia es refereix. És cer que, actualment, els processadors de text incorporen eines ortogràfiques, però, de vegades, no és suficient.

Tradicionalment l’ortografia s’ha ensenyat a través d’una sèrie de normes que apreníem de memòria i una sèrie de dictats que ens feien repetir una i altra vegada. Qui no recorda aquell llibret que més d’un escolar ha tingut a les seves mans: La breve ortografía escolar de Bustos Sousa, en el qual amb 49 regles d’escriptura i 127 exercicis hi havia tota la normativa de la RAE sobre ortografia.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio