EducaBloc.cat
Bloc sobre educació i formació dirigit tant a formadors com a estudiants de totes... 
Breus, Jocs i dinàmiques

Jocs per treballar habilitats socials

Són essencials per al nostre creixement
By , on 9 de novembre de 2009
És important relacionar-nos amb el nostre entorn

És important relacionar-nos amb el nostre entorn

Quan parlem d’habilitats socials, de socialitzar-nos amb el nostre entorn…sembla que sempre ens referim a la vida adulta. Tanmateix, les conegudes habilitats socials s’han d’iniciar inexcusablement des de la petita infància per tal que creixem amb elles i ens poguem relacionar amb el nostre entorn correctament.

Així doncs, aquestes conductes relacionades amb la socialització s’han de treballar tant a casa com a altres espais educatius del nen des dels seus primers mesos de vida i durant cada etapa evolutiva. Com? Avui us oferim alguns jocs i dinàmiques interessants per tal d’estimular aquestes habilitats.

Per exemple, una habilitat social està molt lligada a l’empatia, de la qual hem parlat anteriorment a Educabloc. Per a treballar-la, ja des de petits, a partir dels 7 anys, podem realitzar algun joc de rol o roll-playing en el qual l’infant s’hagi de posar en el lloc d’algun dels seus companys. Per exemple, si a un infant no li agrada que un altre li faci la guitza contínuament, podem fer la situació a la inversa mitjançant un joc de rol perquè l’altre tingui aquesta sensació.

Una altra habilitat social important és la comunicació no verbal. En aquest cas, existeixen molts jocs i dinàmiques relacionats. Un exemple interessant és el Joc de la imitació. En aquest, tots els infants es posaran en fil·lera d’un. El primer caminarà 6-10 metres endavant mentre la resta el mira. A continuació, el següent farà el mateix intentant imitar-lo i exagerant allò més destacat. I així successivament. És un joc divertit en el qual el cos expressa moltes coses.

També es pot complementar amb altres jocs relacionats amb el mim o la representació, on el cos ha d’expressar el que les paraules no poden.

Per últim, una altra habilitat social important és la resolució de conflictes, en els quals caldrà establir una bona relació amb la resta dels implicats per tal d’arribar a una solució.

En aquest sentit hi ha jocs de tot tipus i per a totes les edats. Per exemple, un joc interessant per a fer amb joves és exposar una situació límit i fer que tots es posin d’acord. Exemple de situació límit: hi ha un creuer transatlàntic i el vaixell comença a enfonsar-se. Només hi ha cinc places per a una petita barca que ens pot rescatar, i cal escollir entre diversos tripulants:

-Una dona embarassada-
-Un nadó
-Un home que viatja a Amèrica per a fer-se un trasplantament de cor
-Una dona que va a buscar el seu fill adoptat

I com aquest altres personatges entre els quals caldrà escollir a cinc i descartar la resta. Aquí treballem la resolució de conflictes i també l’empatia, doncs ens hem de posar en la pell de cada personatge.

Aquests són petits exemples de jocs i dinàmiques per a treballar les habilitats socials, us aproparem més en posteriors articles.

Foto: Habilitats socials per txd a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Jocs per treballar habilitats socials”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio